LJUBITELJI KULTURE ODAHNULI! Francuski SENAT doneo ODLUKU: Notr Dam se VRAĆA u originalno stanje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2019, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUBITELJI KULTURE ODAHNULI! Francuski SENAT doneo ODLUKU: Notr Dam se VRAĆA u originalno stanje!

Odbačeni predlozi da se čuvena katedrala modernizuje!

Francuski senatori su doneli odluku da se katedrala Notr - Dam mora restaurirati tako da se vrati u isto stanje u kojem je bila pre tragičnog požara koji je uništio veći deo krova!

Francuski senat je odobrio sredstva za obnovu pariške katedrale ali je jedna od odredbi glasila da se zdanje mora vratiti u stanje u kojem je bilo pre požara. To je velik udarac za sve one koji su želeli da se katedrala preuredi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - a posebno za vladu Francuske koja je želela da otvori internacionalni konkurs za obnovu.

Restauracija katedrale je postala vruća tema u francuskoj javnosti. Od trenutka kada je vatra ugašena i sad, vodi se ljuta bitka između tradicionalista i modernista o načinu na koji bi se radovi izvodili.

Predlagalo se da se na vrhu izgradi vrt, da se dodaju modernistički detalji a jedan posebno hrabar predlog je bio da se na krovu napravi bazen. Međutim, izgleda da je tome stato na put.

Restauracija Notr - Dama biće, ipak, težak zadatak. Samo za grede krova biće potrebno pronaći i iseći stoletna stabla, kakva više ne rastu u Francuskoj a još jedan problem je nepostojanje detaljnih planova katedrale, tako da će budući restauratori morati da u hodu rešavaju probleme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.