Izvor: dobrevesti.blog.rs, 14.Mar.2012, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUBAV OPLEMENJUJE - Uz novu knjigu Silvane Stanković „Srce u anesteziji“

BEOGRAD - Ljubav oplemenjuje, čini da se osećamo boljima nego što jesmo, podstiče nas da idemo napred i izgradjujemo se, kaže za „Kuću dobrih vesti“ Silvana Stanković, povodom njene upravo objavljene knjige „Srce u anesteziji“.
Njeno novo delo govori o ljubavi dvoje mladih koji svoje energije ne uspevaju da usaglase godinama pa se stalno svađaju i mire.
Ističući da je „njegovo srce u anesteziji“, ovom knjigom je pokušala da dočara ljubav dvoje koja je smatrana sudbinskom, a koja se nije krunisala brakom.
Pokušala sam da pokažem da su lepe žene dobre nedelju dana, a dobre su lepe celog života, kaže autorka više romana, medju kojima su i „Život u špilu“, „Ubica je poznavao Mariju“, „Kuvar za očajne domaćice“.
Knjiga „Srce u anesteziji“ je preslikan deo naše svakodnevnice, u kojoj se često
susrećemo sa muškarcima koji u vezi, na žalost, traže interes, a ne ljubav, tako da biti sa nekim koga volite, a njemu to nije važno, može da bude veoma iscrpljujuće i frustrirajuće, kaže za „Kuću dobrih vesti“ Stanković.
- Najlakše je osuđivati devojku koja voli i čini razne ludosti, dopušta sebi da je smatraju jadnicom, glupom, nedostojanstvenom – rekla je Silvana. „Ali, da li ima izbora? Nema, jer voli! Nema, jer u ljubavi nema strategije i ne mogu se smišljati potezi i strategija“.
- Verujem da će se pored poznatih lilčnosti koji su svojim brodolomima punili stupce novina, u ovom delu pronaći i mnogi iz naše okoline. Devedeset odsto parova se posvađa, naljuti, jedno drugom ne otvore vrata, ne javljaju se na telefon, slažu nešto, vređaju se...Devojka iz knjige se bezrezervno daje muškarcu, jer želi da on bude bolji. I možda on postane bolji. Čak i da ne postane, kako će znati ima li šanse za to, ako ne pokuša, pita se autorka „Srca u anesteziji“.
Devojka iz knjige pokušava da dokaže da ljubav i dobrota još postoje i da nekad treba prelaziti preko grešaka partnera, ako on može da postane bolji. S druge strane, glavni junak je momak, koji pod uticajem okoline, ali i sopstvenih, sebičnih interesa postepeno uništava ljubav, nikako ne shvatajući da devojku sa kojom je treba da voli i poštuje, a ne povređuje, rekla je Stanković na nedavnoj promociji svog novog romana
u restoranu hotela “Slavija Luks” u Beogradu.
Tom prigodom, govoreći o „Srcu u anesteziji“ psiholog Aleksandra Janković je ukazala da nije lako razumeti ljubav i nositi se sa onima koji proživljavaju ljubavne brodolome. Silvanina nežnost nije upućena samo glavnim likovima u knjizi „Srce u anesteziji“, mada se jasno vidi da je njegovo srce uspavano za emocije, a ona se, opet i opet, iznova i iznova bori za tu ljubav, prelazi preko nekih grešaka i izaziva pitanje okoline: Pa, dobro, da li si ti normalna?
Janković se dotakla teme normalne i nenormalne ljubavi. Bez pametovanja, autorka Silvana Stanković je, ne sudeći, napisala knjigu u čijim će se redovima prepoznati oni sa „srcem u anesteziji“. Napravila je iskorak iz banalnosti, na koju smo počeli da se svodimo. Sviđalo se to nekom ili ne, Silvana je pokazala da je ljubav važna, neponovljiva, tajanstvena misija svakog od nas: otkriti u svakome čoveku ono što se u njemu može voleti.
Novinar Vanja Bulić je, govoreći o ovoj knjizi, rekao da mnogi ljudi koji deluju srećno, u stvari to nisu. Verujem da u ovom delu ima i nekih detalja iz Silvaninog života, jer niko nije napisao knjigu bez nekog dela sebe... Čak je i Tolstoj sebe opisao kroz lik Ane Karenjine.

Nastavak...