LJUBAV I MRŽNJA U REZIDENCIJI AMBASADE ŠVAJCARSKE I ambasadori u performansu

Izvor: Blic, 23.Jun.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUBAV I MRŽNJA U REZIDENCIJI AMBASADE ŠVAJCARSKE I ambasadori u performansu

Dok je Beogradom preksinoć tutnjalo nezapamćeno nevreme, na Senjaku su zvanice ipak polako pristizale da vide najnoviji performans umetnice Marte Jovanović - priču o ljubavi i stamenosti žene.

Ambasador Žan-Danijel Ruh je, udarajući u gong, sve pozvao u vrt, gde je već bila „postavljena“ umetnica, koja inače uspešno gradi svetsku karijeru.

Prvi čin: iz daljine dopire smeh i zvuk helikoptera koji polako nestaje. Umetnica je obučena u dugačku belu haljinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja pokriva i postolje na kojem stoji.

Drugi čin: publika je gađa svinjskim srcima koja ostavljaju crvene mrlje na njenoj haljini.

Treći čin: dok je publika poliva krvlju (iz kanti), jedna devojka reaguje spontano i prinosi joj pupoljak ruže. Četvrti čin: umetnica prihvata cveće, a prisutni sakupljaju popadala srca i njima ispisuju reč „ljubav“ - ćirilicom.

Primećujemo da su neki uspeli da je poliju i po licu, pa i da je srcem pogode u rebra. Slučajno ili namerno, ta dva momenta mogu poslužiti kao ključ za razumevanje iznijansiranih osećanja mržnje i ljubavi, od bola do strasti i nazad. (Umetnicu su rebra zaista bolela posle performansa, iako je nosila korset.)

- Jovanovićeva upućuje na tipičan položaj žene kao žrtve, za koju se očekuje da ostane jaka i sabrana, bez obzira na sve turbulencije koje nosi u svom srcu - kazala je Anja Feršner, kustoskinja Geti instituta u Los Anđelesu, objašnjavajući srž performansa.

Iz dokumentarca Roberta Adantoa „Born Just Now“, ove godine snimljenom o Marti, saznajemo pak da joj performans daje mogućnost da bude fizički u svom delu, da je performans njen život. Kritičari misle da je prava umetnica XXI veka, a neki je porede s Marinom Abramović. Marta je izričita: „Potpuno smo drugačijeg senzibiliteta“.

Inače, vrt rezidencije Ambasade Švajcarske, kao spomenik mira na jugoslovenske ratove, izgradio je 1993. tadašnji ambasador Švajcarske Benoa Žino, uz pomoć baštovana s Kosova - Hajdinija. Takođe među zvanicama, Žino se prisećao Beograda pod embargom, kako je koncipirao vrt i stekao prvog prijatelja, prof. Rastka Ćirića, a mi smo ga, nakon performansa zamoli da nam iznese svoje utiske...

-Ponekad tišina (u vrtu tokom performansa) više odzvanja od tonova ili reči. Martin performans je sušta emocija, a srce je njegov simbol - rekao je Žino.

Karijera u usponu

Marta Jovanović je rođena 1978. u Beogradu, studirala je na Univerzitetu Tulane u Nju Orleansu i u Školi „Lorenco Mediči“ u Firenci, gde je magistrirala italijanski jezik, književnost i istoriju umetnosti, a svoje radove je izlagala od Bejruta do Njujorka, preko Rima i Beograda. Trenutno u Beogradu vodi radionicu za buduće umetnice performansa.

- 2015. na temu identiteta žene, u njujorškoj galeriji „Bosi Contemporary“ izvela je performans „Pillow Talk“ (Šaputanje na jastuku), a ove, u maju, i u Beogradu, u neformalnom prostoru „The room“.

- 2013. u beogradskoj galeriji „12HUB“ predstavila je performans na temu prolaznosti i večite težnje za trajanjem, "It is my body" (Ovo je moje telo), na kome je predstavila silikonske replike i gipsane odlivke sopstvenog tela. Ovaj performans je premijeru imao u njujorškoj galeriji "Location One“.

- 2013, takođe, objavljena je njena monografija „Performing The Self“ s tekstom Keti Batista, promovisana u galeriji „Bosi Contemporary“ u Njujorku, a potom i u G12HUB u Beogradu.

- 2012. dobila je nagradu „Roma Kapitale“ za umetničko dostignuće u Italiji.

- 2011. njena skulptura “LjubavSrećaIstina” bila je postavljena u parku Muzeja istorije Jugoslavije. Skulptura je poklon galerije „Bosi Artes“ iz Rima ovom našem muzeju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.