Kustendorf ima dušu!

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kustendorf ima dušu!

MOKRA GORA - Strani novinari koji izveštavaju sa ovogodišnjeg Kustendorfa, oduševljeni atmosferom i složni u oceni da je ovakva manifestacija izuzetno značajna za mlade autore, istakli su da je ovaj festival jedinstven u svetu.

Italijanski novinar Andrea Badijo primetio je da je Kustendorf drugačiji i da “ima dušu”. “Bio sam u Kanu, Berlinu, Veneciji, San Sabastijanu, Sank Peterburgu, ali 'Kustendorf' je drugačiji, ima posebnu atmosferu. Ovaj festival ima dušu i zato mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se dopada”, istakao je on.

Badijo je dodao da je Kustendorf važna prilika za mlade autore da se upoznaju međusobno i razgovaraju sa značajnim filmskim stvaraocima, ocenivši da je program odličan i da je vazno za studente da pogledaju autorske filmove, koji se retko prikazuju u bioskopima.

Eriston Andersen sa Mokre Gore izveštava za LA tajms i za nju je Kustendorf jedan od najboljih festivala na kojima je bila zbog “magičnog mesta i divnih ljudi”.

“Ovaj festival je drugačiji, jer se ne radi o tržištu i prodaji filmova, nije bitno takmičenje, nema sponzora. Kad odete, na primer, na Sandens festival sve se vrti oko proizvoda, ljudi se samo trude da prodaju svoj film. Divno je biti ovde bez toga”, istakla je Andersen i dodala je da je još od ranije veliki obožavalac Emira Kusturice.

Novinar londonskog Indipendenta Kalim Aftab ocenio je da Kustendorf predstavlja “dobar miks mladih autora i klasičnih filmova”.

“Jedinstveno kod ovog festivala i što me oduševljava jeste što insistira da autori filmova koji se prikazuju budu prisutni, te mladi imaju odličnu priliku da se sretnu sa rediteljima, glumcima, producentima, da se upoznaju sa procesom rada na filmu”, rekao je Aftab, primetivši da je Kustendorf kao “velika učinioca ili nova porodica”.

On je ispričao da je za festival čuo pre nekoliko godina, da su svi bili zainteresovani za to šta Kusturica radi, s obzirom na njegovu “zavidnu reputaciju”.

Hektor Janos, koji radi za nekoliko španskih listova, uključujući Pais, smatra da je festival koji se petu godinu zaredom održava u Drvengradu, jedinstven u svetu po načinu na koji povezuje buduće reditelje sa značajnim predstavnicima svetske filmske industrije.

Janosu se posebno dopada što posetioci festivala imaju priliku da se u “malom i lepom” mestu neposredno upoznaju sa načinom života u Srbiji i uživaju u pejzažima, a istovremeno se filmu pristupa “ozbiljno i sa poštovanjem”. “Postoji interakcija između studenata i značajnih autora, svi se drže zajedno, piju, jedu, igraju, zabavljaju se”, primetio je španski novinar.

On je naglasio da je odlično što je Kusturica pronašao način “da se svi zajedno zabave”, što doprinosi stvaranju i širenju “mreže filmske industrije”.

“Zabavan je, istovremeno profesionalan i pejzaži su veličanstveni”, kratko je Janos opisao Kustendorf, uveren da Drvengrad uskoro neće moći da primi sve novinare i goste koji su zainteresovani da ga posete.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.