Kuper i Vegner predgrupa Kejvu

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper i Vegner predgrupa Kejvu

Gitarista Ed Kuper, jedan od osnivača grupe "The Saints” koja se smatra pionirom australijskog panka, zajedno sa bubnjarem Džefrijem Vegnerom biće predgrupa na koncertu Nika Kejva u Beogradskoj areni 4. juna.

Ed Kuper je zajedno sa Krisom Bejlijem 1975. oformio grupu "The Saints” sa kojom je snimio dva kultna albuma: (I'm) Stranded) i Eternally Yours da bi kasnije osnovao sastav "The Laughing Clowns” sa kojima se, na ukupno četiri izdanja, okrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tišem, eksperimentalnijem zvuku. Na iznenađenje fanova čistim pop albumom Electric Storm započeo solo karijeru 1985. godine koju uz mali prekid neguje do danas.

Kuper je 1993. i 1994. godine osvojio je nagradu Aria koja se dodeljuje najboljim nezavisnim australijskim kantautorima, a čak 5 puta bio je nominovan za istu. Smatra se da je jedan od najtalentovanijih i najplodnijih autora 90-ih godina XX veka. Mali iskorak iz solo voda Kuper je napravio početkom osnivanjem grupe "The Aints” koja je zvukom naginjala prema žanru koji je tek bio u nastajanju - grandžu. Ta faza trajala je kratko i Kuper je ponovno zaopčeo solo nastupe, tako da je za četiri godine snimio čak devet albuma.

Nekoliko poslednjih godina Kueper se bavi i snimanjem muzike za radio-drame i eksperimentalne filmove. Naziv njegovog poslednjeg studijskog albuma Jean Lee And The Yellow Dog, Part 2 preuzet je iz australijske istorije.

Ed Kuper je veoma cenjen među svojim kolegama - što potvrđuje i poziv Nika Kejva da nastupa u okviru turneje "Dig! Lazarus! Dig!”.

Ulaznice za koncert benda "Nick Cave & The Bad Seeds” mogu se nabaviti po ceni od 2300, 2600 i 2800 dinara na sledećim prodajnim mestima: blagajna Beogradske arene (tel. blagajne: 220 20 50), Eventim, Bilet Servis, Card Service, Tuckwood Cineplex, IPS, Mamut Store, kao i pomoću sajta www.arenabeograd.com.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ed Keper otvara koncert Nika Kejva

Izvor: Mondo, 29.Maj.2008

Jedan od osnivača grupe The Saints, pionir australijskog punk zvuka, nastupiće kao predgrupa na koncertu Nika Kejva i benda The Bad Seeds.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.