Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura - ukratko....

Otvoren konkurs za izlaganje

 BEOGRAD - Galerija Doma omladine Beograda raspisala je konkurs za izlaganje u 2009. godini (44. sezona po redu), koji će biti otvoren od 1. juna do 20. jula 2008. godine, saopšteno je iz ove ustanove.

Iako je dugogodišnja orijentacija galerije DOB-a bila na izložbama mladih umetnika i umetnica, konkurs je otvoren i za ostale samostalne izlagače i kustoske izložbe-projekte, navodi se u saopštenju. Poželjno je da prijave budu u elektronskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << formatu, a imejl adresa galerije DOB-a je: galerijaŽdomomladine. org. Učesnici na konkursu treba da u naslovu imejla navedu svoje ime i prezime i naziv izložbe/projekta kojim konkurišu.  

S. J.

Preminuo kompozitor „Zvezdanih staza“

Kompozitor Aleksander Sendi Kuraž, najpoznatiji po temi za televizijsku seriju „Zvezdane staze“, preminuo je u 88. godini, saopštila je njegova porodica, a prenele agencije. Kuraž je preminuo u staračkom domu u Kaliforniji, gde je proveo poslednje tri godine života. Dobitnik je nagrade Emi, a tokom karijere sarađivao je na desetinama filmova i orkestrirao nekoliko velikih mjuzikala, među kojima su „My Fair Lady“, „Sedam nevesta za sedmoro braće“, „Gigi“, „Porgi i Bes“. Proslavio se temom koju je za „Zvezdane staze“ komponovao 1965. godine.  

V. M.

Bestseler posvećen Simi Matavulju

BEOGRAD - Tema najnovijeg broja dvonedeljnih novina za kulturu Bestseler je 100. godišnjica smrti Sime Matavulja, o kome piše Goran Maksimović, a u uvodnom delu Vasa Pavković piše o knjizi „Agnec“ Milete Prodanovića. Glavni i odgovorni urednik Bestselera, pesnik i književni kritičar Miroslav Maksimović skreće pažnju na razgovor sa glumicom Radom Đuričin, povodom 50 godina glumačkog rada.

Bestseler donosi i top-liste i tekstove o novim knjigama, filmovima, pozorišnim predstavama, muzičkim izdanjima.

Tu su i stalne rubrike „Pesnik u tranziciji“ (nastavak polemike Mijatović - Maksimović), „Zaboravljeni pisci“ (Goran Maksimović), „Iz Vinaverovog ugla“, „Slušajte klasiku“ (Maja Smiljanić-Radić), „Iz ugla muzičara“ (Miloš Petrović), rok muzika (Igor Mitić), strip (V. Fumeti), i likovni stvaraoci (D. J. Danilov).

Hans Rihter u Magacinu

 BEOGRAD - Film „Dreams That Money Can Bye“ Hansa Rihtera, nadrealna priča o čoveku koji započinje biznis prodajući sopstvene snove, biće prikazan večeras u Magacinu u Kraljevića Marka, u okviru manifestacije „Ilegalni bioskop“ TkH centra. Rihter, pripadnik berlinske dade, slikar, filmski teoretičar i režiser, gotovo pune četiri decenije bio je jedan od najznačajnijih pripadnika filmske avangarde.

Okupio je niz najznačajnijih umetnika tog vremena (Marsel Dišamp, Men Rej, Maks Ernst, Fernand Leger), koji su sarađivali sa njim na filmu „Dreams That Money Can Bye“, u pokušaju da stvori delo evropske avangarde namenjeno široj bioskopskoj publici.

Film je nastao 1947. godine, u vreme kada je većina tih umetnika živela u Americi zbog Drugog svetskog rata.  

S. J.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.