Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura - ukratko...

Poziv „Turneji“ za učešće na festivalu u Montrealu

BEOGRAD - Novi film Gorana Markovića „Turneja“ dobio je poziv za učešće u zvaničnom međunarodnom takmičarskom programu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu, koji će biti održan od 21. avgusta do 1. septembra, saopštila je producentska kuća „Testament films“ iz Beograda. Film obrađuje temu turneje grupe glumaca jednog beogradskog pozorišta koji u potrazi za zaradom kreću u nepredvidivu avanturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << po zaraćenim područjima na teritorijama Srpske krajine i Republike Srpske 1993. godine. Na tom putu doživljavaju neprijatna, duhovita, bolna i šokantna iskustva, te stiču saznanje o životu i ratu u okruženju o kome nisu imali nikakvih adekvatnih informacija... Glavne uloge tumače Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac... Beogradska premijera „Turneje“ očekuje se tokom oktobra meseca ove godine, a potom će film ući u redovnu bioskopsku distribuciju širom Srbije

 M. B.

Pomoć subotičkim pozorištima

SUBOTICA - Ministar kulture Nebojša Bradić najavio je da će država ispuniti ugovorne obaveze oko izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici kao i da će pomoći adaptaciju Dečijeg pozorišta u tom gradu.

- Mi ćemo pomoći izgradnju zgrade Narodnog pozorišta, ali nije dovoljno samo nešto izgraditi. Obaveza je lokalne samouprave da obezbedi novac za održavanje takve zgrade, kao i sadržaj. Međutim, grad još uvek nije definisao izgled fasade pozorišne zgrade, a to bi trebalo da se uradi što pre - istakao je Bradić tokom susreta sa gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem i dodao da bi nova zgrada Narodnog pozorišta trebalo da bude završena za četiri godine.

Zgrada Narodnog pozorišta srušena je prošle godine, a planirana vrednost investicije iznosi oko 30 miliona evra.

Nebojša Bradić je rekao da će država podržati i adaptaciju zgrade Dečjeg pozorišta u Subotici.

- Naravno da ćemo podržati i taj projekat. Republika finansijski podržava i Festival dečijih pozorišta i logično je da moramo stvoriti uslove za njegovo održavanje - naglasio je ministar kulture.

 M. B.

Projekat Dalije Aćin na Belefu

 Beograd - Neobični trostruki pozorišni događaj. Autorski projekat Dalije Aćin „Meet the Edžpectations“, koji narušava konvencionalni odnos izvođača i publike nudeći priliku pojedincima da iz ponuđenih propozicija, zajedno sa autorom, kreiraju svojevrsni duet, biće premijerno izveden večeras u 21 čas u Turskom kupatilu (Cara Dušana 45) u okviru Letnjeg festivala „Belef“. Kroz komunikaciju i dobijeni „fidbek“ od gledaoca/učesnika, autor kreira i menja sopstveni proces. U intimnom susretu sa opasno bliskom izvođačicom, gledalac/učesnik pozvan je da se suoči sa sopstvenim očekivanjima, da ih realizuje ili naprosto porazgovara sa autorom. Na taj način, narušavajući klasičnu instancu kontrole materijala od autora, te ne dopuštajući gledaocu da tek pasivno recepcira čin izvođenja, „Meet the Edžpectations“ afirmiše naizgled neproduktivne mogućnosti komunikacije između autora i gledaoca, navodi se na zvaničnom festivalskom sajtu.

Insistiranjem na prostoj činjenici bivanja zajedno i potrebe autora da se ogleda u drugome, povećava se polje značenja dueta u nastajanju. Nezavisan odnos autora i izvođačice pri tome ostaje intiman, nepodeljen, nudeći gledaocu/učesniku aktivnu ulogu, obraćajući mu se kao pojedincu.

Inače, radnja se paralelno odvija u tri prostora: publika u prostoru A prati putem TV ekrana sliku iz prostora B, bez originalnog zvuka, a po svom izboru, preko slušalica može da prati interpretaciju (iste slike) koja se emituje iz prostora C ili da posmatra sliku bez interpretacije komentatora. Publika/posetioci prepušteni su sopstvenom načinu organizovanja u prostoru...

Suptilno manipulišući svakim aspektom percepcije gledaoca, „Meet the Edžpectations“ nudi neobično trostruko pozorišno događanje u kojem i sam gledalac postaje intimni svedok proizvodnje predstave, njen koautor i interpretator.

Učesnik interpretator večeras će biti reditelj Bojan Đorđev, a na reprizama sutra uveče i prekosutra, zameniće ga njegove kolege Miloš Lolić i Anja Suša.

 M. Bezbradica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.