Izvor: Politika, 15.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura na štednji

Ministarstvo kulture dobilo je 6,9 milijardi dinara iz budžeta Srbije za iduću godinu, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Najavljeno je i da će za potrebe kulture iz Nacionalnog investicionog plana osnovnoj sumi biti dodato još 600 miliona dinara, pa će tako, ukupno, ovom ministarstvu pripasti oko milijardu dinara manje od očekivanog, jer je predloženo da za 2009. dobije 8,6 milijardi dinara. Ipak, nadležni u ovom ministarstvu tvrde da to, uz racionalnije trošenje novca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nadica Momirov, državni sekretar, rekla je da će u sledećoj godini svi započeti projekti od nacionalnog značaja, kao što su podrška muzejima i bibliotekama, biti uspešno nastavljeni.

Na pitanje novinara kako ministarstvo planira da „pokrije” eventualni nedostatak novca, koji je znatno manji od očekivanog, Vesna Jokanović, pomoćnica ministra kulture za ekonomsko-finansijske poslove, rekla je da će ustanove kulture morati da budu više okrenute ka tržištu. Osim toga, ona je predložila racionalnije trošenje novca, manje rashode, i restrukturiranje u okviru kulturnih institucija. Neće biti smanjenja plata u institucijama kulture, a najveći deo novca biće, kao i do sada, ulagan u programe, rekla je Jokanovićeva, a Nadica Momirov je predložila i da Ministarstvo kulture, kao i kulturne ustanove, budu aktivnije u smislu donacija.

Ministarstvo kulture i u 2009. godini planira da nastavi sa projektima „Srbija u Srbiji”, „Srbija u svetu” i „Svet u Srbiji”, koji ponaosob doprinose razvoju kulture u zemlji i inostranstvu.

Govoreći o ostvarivanju programa u ovoj godini, Zoran Hamović, specijalni savetnik ministra kulture, rekao je da je Srbija ostvarila veliki uspeh na sajmovima knjiga u Evropi. Sledeće godine naša zemlja biće počasni gost na Sajmu knjiga u Sofiji, a 2011. godine u Lajpcigu, najavio je Hamović. Mihajlo Pantić, pisac i potpredsednik srpskog PEN-a, najavio je izdavanje knjige „Kratka istorija novije srpske književnosti” na engleskom jeziku, do marta 2009. godine, koju je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture.

U januaru ove godine raspisan je konkurs za prevođenje dela srpske književnosti u inostranstvu. Mladen Vesković, koordinator za međunarodnu saradnju u oblasti jezičke kulture, rekao je da je podržano štampanje 33 knjige, a dosad je objavljeno 17 naslova. Među njima su, između ostalih, prevodi drama Milene Marković na francuski jezik i romana Svetislava Basare „Mongolski bedeker” na francuski, koji je izdat u Kanadi.

S. Stamenković

-----------------------------------------------

Raspodela budžeta

Ministarstvo kulture će od 6,9 milijardi dinara dobiti na raspolaganje 3,1 milijardu dinara, to jest 44,5 odsto, dok će ustanovama kulture pripasti 3,8 milijardi dinara, odnosno 55,5 odsto ukupnog novca. Što se tiče dela novca koje je dodeljeno Ministarstvu, na plate zaposlenih odlazi 3,3 odsto, rashodi poslovanja su 1,3 odsto, na posebna priznanja umetnicima odlazi osam odsto, a 87,2 odsto je namenjeno za programe u kulturi i medijima. Od para koje će otići na račune ustanova kulture, za plate zaposlenih ide 50,2 odsto, za rashode u poslovanju 11,7 odsto, programi dobijaju 8,5 odsto novca, u ustanove kulture Vojvodine odlazi 22,3 odsto novca, u Maticu srpsku 1,3 odsto, a 6,1 odsto je namenjeno za investicije.

S. B. S.

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.