Kultura čitanja, pravo deteta i obaveze bibliotekara

Izvor: RTS, 27.Feb.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kultura čitanja", pravo deteta i obaveze bibliotekara

Bilo bi dobro setiti se knjige i bez prigodnog datuma. Da se sve manje čita, tvrde naročito roditelji školske dece. Bibliotekarke Milica Matijević iz Lazarevca i Elizabeta Georgiev iz Dimitrovgrada istraživale su kako se izboriti sa uverenjem da deca sve manje čitaju. Tako je i nastala knjiga "Kultura čitanja - pravo deteta i obaveza bibliotekara"
Usled tehnološkog razvoja i mogućnosti pristupa različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvorima informacija promenio se i pristup dece knjizi i čitanju. Obaveza biblioteke i bibliotekara je da se neprestano reaguje na promene u društvu i zadovoljavaju informacione i kulturne potrebe dece, kao i njihove potrebe za zabavom i razonodom.

Viši bibliotekar Milica Matijević kaže da ono što je bitno je da ne postoji kontinuirano obrazovanje za rad sa decom.
"Možete da imate i dobre objekte i dobre knjige i fantastičnu opremu ali ako nemate obučene bibliotekare koji rade, one koji će napraviti dobre čitaoce za čitav život, vi nemate onda mnogo", navela je Matijevićeva.
Iako u Srbiji postoje dečje biblioteke koje uspešno rade, pa i programi za podsticanje čitanja kod dece, naša zemlja zaostaje u odnosu na zemlje u regionu.
Viši bibliotekar Elizabeta Georgiev kaže da je kroz internet, sajtove, kroz interesantne akcije gde se uključuje mnogo ljudi, cela zajednica, gde se uključuju ljudi za koje se i ne pretpostavlja da će jednom doći i čitati deci knjige, da na primer predsednik vlade čita knjigu deci ili neki sportista, da recimo Novak Đoković dođe u biblioteku i ispriča deci koliko je čitao i zašto je to za njega lepo i interesantno.
Misija bibliotekara je da s ljubavlju i osmehom primi dete u prostor biblioteke i da neprestano razvija veze sa njim. On mora biti vešt da knjigu preporuči jezikom deteta i načinom njegovog razmišljanja, pa zašto ne, i uz pomoć lutke.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.