Kubanjski kozački hor započeo turneju u Beogradu

Izvor: Studio B, 22.Okt.2011, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanjski kozački hor započeo turneju u Beogradu

Čuveni „Kubanjski kozački hor" turneju kojom obeležava 200 godina postojanja, započeo je u Beogradu, koncertom u Centru „Sava". Tim povodom, u foajeu je otvorena izložba fotografija „Ruski kozaci i Srbi".

Reč "kozak" je tatarsko-mongolskog porekla i označava neoženjenog ratnika. U početku, kozaci su formirani iz redova seljaka iz južnih krajeva Rusije, a u 17. i 18. veku, prelaze pod pokroviteljstvo i vlast ruskih careva.

1921. godine u Srbiju je došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << oko 5000 kozaka, od toga 3.500 kubanjskih, koji su bili jedina vojna formacija Ruske armije u egzilu, koja je sačuvala jedinstvo, organizovanost, ratnu tradiciju i uniforme.

"Rusi će uvek biti zahvalni Srbima koji su i u najtežim trenucima posle I Svetkog rata, kad su i sami teško živeli, pružili duhovnu toplinu i utočište hiljadama Rusa", rekao je za Studio B ambasador Rusije, Aleksandar Konuzin.

Tradiciju kozačke pesme i igre sačuvao je Kubanjski kozački hor" koji je osnovan 1811. godine.

"Slavimo 200 godina od osnivanja i našim dolaskom u Srbiju počinjemo turneju povodom jubileja. Nastupamo i u Novom Sadu, Banjaluci, a potom i u Sankt Petersburgu i na centralno ceremoniji u Moskvi", kaže za Studio B Anatolij Arefjev, direktor "Kubanjskog kozačkog hora".

"Kubanjski kozački hor" danas izvodi oko 200 pesama različitih žanrova - marševe, humorističke, balade, kao i remek dela crkvene muzike.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.