Kristalni globus „američkom žigolu”

Izvor: Politika, 02.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristalni globus „američkom žigolu”

Ričardu Giru nagrada jubilarnog festivala za izuzetan umetnički doprinos svetskom filmu, uz projekciju njegovog novog filma „Time out of mind”

Uz tradicionalni, a svake godine originalni scenski igrokaz i vatromet, večeras počinje jubilarni centralnoevropski filmski praznik – 50. Karlove Vari, festival koji još uvek pripada maloj, probranoj, porodici svetskih festivala A kategorije.

 Do 12. jula u čak 20 programskih celina, u okviru kojih se uz igrane prikazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i dokumentarni i kratkometražni filmovi iz celog sveta, biće viđeno više od 200 filmskih dela, na radost prvenstveno mlade publike čiji se entuzijazam i masovnost može uporediti jedino sa onim na festivalu u Busanu u Južnoj Koreji.

 Jedna od centralnih ličnosti ovogodišnjeg festivala je holivudski glumac, legendarni Ričard Gir. Njemu festival priređuje posebnu počast, koja podrazumeva i svečano uručenje ovogodišnjeg Kristalnog globusa za izuzetan umetnički doprinos svetskom filmu u večeri samog otvaranja, uz projekciju filma „Time out mind“ Orena Muvermena (rođen u Izraelu, živi u Njujorku) u kojem igra glavnu ulogu. Uz Gira, publici će se pokloniti i Džena Malon, njegova partnerka u filmu, jedna od zvezda „Igre gladi”.

 Nekadašnji seks simbol, u Muvermenovom filmu je sada melanholični protagonista. Reč je o moćnoj priči iz života beskućnika u današnjem Njujorku. O studiji karaktera čoveka koji je izbačen iz trošnog i prezaduženog stana na ulicu sa samo dve najlonske kese, čija je jedina nada u životu pomirenje sa davno otuđenom ćerkom. O liku kojem je Ričard Gir dao puno verodostojnosti.

 Festivalski čelnici ne kriju zadovoljstvo što će za jubilej imati ovakvog gosta: najpoznatijeg američkog budistu, zvezdu filmova „Američki žigolo”, „Oficir i džentlmen“, „Koton klub“ i „Zgodna žena“, ali i njegovu najnoviju, 33 godine mlađu verenicu. Gir je i dalje jedan od najcenjenijih glumaca današnjice, njegova bogata filmografija uključuje i kreativne saradnje s najslavnijim filmskim rediteljima. Uz umetničku drskost da radi na ulogama koje se opiru standardnim tipološkim klasifikacijama, Ričard Gir se već decenijama održao kao autentična zvezda koja i dalje sija.

 Na jubilarnom festivalu, neće biti srpskog filma, ali se Srbija kao manjinski partner pojavljuje potpisana u hrvatskom debitantskom filmu „Ti mene nosiš“ Anite Juke, koji se takmiči u programu „Istočno od Zapada“. U glavnom takmičarskom programu prikazuje se albanski film „Otac“ Visara Morine, nastao u koprodukciji Kosova, Nemačke, Francuske i Makedonije i podržan od Kinematografskog centra Kosova.

Povratak Harvija Kajtela

Američki glumac Harvi Kajtel, dobitnik Kristalnog globusa za izuzetan doprinos svetskom filmu još 2004. godine, sa radošću je prihvatio poziv da bude među gostima 50. Karlove Vari festivala.

Harvi Kajtel sa Kristalnim globusom iz 2004.

 Kajtel će se pokloniti publici pred svečanu projekciju filma „Mladost“ Paola Sorentina, u kojem igra glavnu ulogu zajedno sa legendarnim Britancem Majklom Kejnom... Harvi Kajtel je već godinama i jedan od glavnih junaka duhovitih trejlera po kojima je festival u Karlovim Varima nadaleko poznat.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.