Kreće Festival frankofonog filma

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće Festival frankofonog filma

Festival frankofonog filma prikazaće dvanaest filmova od 8-11. marta u Domu omladine Beograda i još šest u bioskopu Fontana koji se ponovo otvara za ovu priliku.

Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika kao sredstva za komunikaciju i kulturnu razmenu i, samim tim, za francuski kao jezik međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju.

Dokumentarni film "Reka Kongo" koji je proglašen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najboljim dokumentarnim filmom na dvadesetom Festivalu frankofonskog filma, biće prikazan u četvrtak, 8. marta u 17h. Tjeri Mišel, proslavljeni belgijski reditelj dokumentarnih filmova, po četvrti put se vraća svojoj opsesivnoj temi - prostoru bivšeg Zaira. Prateći tok Konga, jedne od najvećih reka na svetu, sreće stanovnike sa ovih prostora, od veštih trgovaca, pa do dece vojnika, od silovanih žena do korumpiranih političara.

Triler "Krivi prsti" biće prikazan u 19h (8. mart). Film govori o starim drugarima koji se, nakon četiri godine provedene u zatvoru zbog krađe dva miliona dolara, ponovo sreću na francusko – španskoj granici da bi konačno došli do plena zbog koga su robijali. Na žalost, sve ispadne mnogo komplikovanije nego što je predviđeno..

Drama "Izvor" prati Leilu koja želi da promeni uslove pod kojima žive žene u njenom selu. Idealna prilika se ukazuje kad muškarci odbiju da dovedu vodu do sela i da time olakšaju ženama svakodnevicu. Žene se zato odlučuju na očajnički korak – ljubavni štrajk..Film će biti prikazan 8. marta u 21h.

"Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" je savremena romantična komedija o iskušenjima da se pronađe prava osoba, kroz četiri potpuno različite ljubavne priče.Projekcija filma biće 9. marta u 17h.

U 19h biće prikazan film"Katanga business", još jedan dokumentarac reditelja Tjerija Mišela. Katanga je provincija Konga, najbogatiji deo zemaljske kugle u mineralima. Ipak, stanovništvo živi u bedi posmatrajući bespoštednu borbu između multinacionalnih korporacija i Kineza, novih osvajača koji dolaze sa milijardama dolara.

Triler "Policija" dobio je Nagradu žirija u Kanu 2011. godine, Nagradu strane štampe za režiju i 10 nominacija za nagradu Cesar. Specijalna policijska brigada za zaštitu maloletnika bori se protiv nebrojenih zločina uperenih protiv dece – od pedofilskih predatora, preko roditeljskih maltretiranja, seksualnog iskorišćavanja, pa do robovskog rada. U tom izuzetno svetu policajci pokušavaju da im strahote koje svakodnevno vide ne utiču na privatni život. Film će biti prikazan u 9. marta, u 21h.

Film "Zgrada Jakubijan", koji će biti prikazan u subotu, 10. marta u 17h, je najskuplji egipatski film svih vremena, a glavnu ulogu igra verovatno najveća filmska zvezda arapskog sveta, Adem Imam. film prati političku i društvenu evoluciju Egipta u poslednjih pedeset godina.

Istorijski film "Opat" (19h) oživljava Španiju sedamnestog veka – inkviziciju, zločine, zanose vere, seks, neobjašnjive pojave i skrivene užase. Istog, 10. marta u 21h biće prikazana i drama "Razulareni" u kojoj Lusi, tokom istraživanja u filmskim arhivama iz sedamdesetih godina, slučajno otkriva ženu koja joj je neobično nalikuje. Tada počinje istraživanje koje postepeno postaje opsesija.

U nedelju, 11. marta biće prikazani filmovi "18 dana" (17h), "El kotbia" (19h) i "Moris Rišar (Raketa)" u 21h. Film "18 dana" predstaviće Kairo, od 25. januara do 11. februara, 2011. godine. To je prvi film „slobodnog Egipta". "El kotbia" prati Džamila koji se vraća u kolonijalni Tunis. Uzima stan iznad knjižare koju drži Ajša i njen sin Tarek. Mada petnaest godina starija od Džamila, Ajša se zaljubljuje u njega gotovo istovremeno kada Tarekova mlada žena odluči da ga napusti zbog karijere pevačice.

Film "Moris Rišar (Raketa)" prati život legendarnog hokejaša Moris Rišarda koji je postao idol frankofonskih Kanađana. Kada mu nakon jednog incidenta bude zabranjeno da igra u timu građani izlaze na ulice, dolazi čak i građanskih do nemira.

Spisak filmova koji se prikazuju u bioskopu Fontana možete videti ovde.

Cena ulaznice je 150 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.