Izvor: Politika, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevski zvuci

Na Kolarcu je večeras koncert Kraljevskih gudača Sv. Đorđa sa koncertmajstorom Sretenom Krstićem i flautistom Mihaelom Koflerom

Jedno kraljevsko muzičko veče očekuje se danas na Kolarcu. Ne samo zbog imena – Kraljevski gudači Sv. Đorđa, već i zbog dvojice istaknutih članova Minhenske filharmonije koji će sa njima svirati: violiniste Sretena Krstića i flautiste Mihaela Koflera, Austrijanca kome je ovo već peto gostovanje u Beogradu. Program je u prvom delu malo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stariji, barokni, "klasičniji", dok je posle pauze neka mlađa i široj publici pristupačnija muzika.

Tu formulu, kombinaciju ozbiljne i popularne muzike, dugogodišnji koncertmajstor Minhenske filharmonije, Sreten Krstić, smatra punim pogotkom. Pod uslovom da je program znalački odabran. U ovom slučaju, u "prvom činu" koncerta su dela Vivaldija, Korelija i K.F.E. Baha, a u nastavku – Severija Merkadantea, Džona Vilijamsa i Lea Vajnera. Pa, procenite sami. Da pomenemo još: Vilijamsova muzika je iz "Šindlerove liste", dok Vajnerov Divertimento op. 20 ima (pri) zvuk čardaša, koji lako zagreje publiku. Inače, Bahovim i Merkadanteovim koncertom za flautu i gudače ponovo se Beograđanima predstavlja Mihael Kofler, a drugi put sa ovim orkestrom. Uoči probe kaže nam: "Nosim pozitivne utiske iz vašeg grada, kao i o ovom orkestru. Za razliku od publike na Zapadu, ovde je ona izuzetno otvorena. Mnogo više pokazuje svoje oduševljenje, što umetniku uvek prija. Drago mi je što sviramo Merkadantea (1795–1870), u čije vreme je flauta bila u drugom planu i najviše se koristila u operi. Ovaj kompozitor veoma je zaslužan za afirmaciju moga instrumenta". Recimo da je Mihael Kofler i profesor flaute, već 18 godina predaje na Mocarteumu u Salcburgu, a kada je to započeo bio je najmlađi pedagog u Austriji. I još reč-dve o njegovim beogradskim koncertima: on i Krstić nastupali su, u "Sava centru", i sa Zubinom Mehtom, a sa svojim minhenskim kolegama-solistima predstavili su se na poslednjem, 38. Bemusu.

Na Bemusu koji dolazi Krstića neće biti na podijumu. Kao novi umetnički direktor, prema tome i selektor, on će u Beograd ove jeseni dovoditi druge. Rano je govoriti o definitivnom programu, ali čuli smo ponešto i o tome šta nam donose naredne Muzičke svečanosti.

– Pola godine je prekratko vreme da se obezbedi dolazak u Beograd najslavnijih svetskih imena. Njihovi kalendari su popunjeni. Samo ih slučaj ovde može dovesti. Ali, ja zbog toga ne žalim. Krenuo sam jednom drugom linijom: manje sam mislio na velike zvezde a više o vrhunskom kvalitetu. Sreća je što zaista ima puno izuzetnih, premda nisu previše poznati ili će to tek postati. Videćemo! Obećavam publici neka lepa iznenađenja, tipa gudački kvartet, klavirski trio, džez po meri Bemusa... Otvaranje je povezano i sa nekim jubilejima. Biće u "Sava centru" koji slavi svojih 30 godina, nastupiće Simfonijski orkestar RTS kome je 70, dirigovaće Bojan Suđić, publika će slušati Malera...

Ovo ćaskanje o muzici završimo takođe sa jubilejima, koji se tiču večerašnjih Gudača. Naša prva privatna koncertna agencija NATAN pre 15 godina osnovala je prvi privatni kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa. Pre deset godina dobijaju titulu kraljevski od Doma Karađorđevića a Sreten Krstić preuzima mesto vođe i koncertmajstora. Pokrovitelj njihovog večerašnjeg koncerta je Societe generale.

M. Šehović

[objavljeno: 19.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.