Kraljevska bronza

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevska bronza

Najznačajniji primerci vrhunske kineske umetnosti i zanatstva

U Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je izložba "Kraljevska bronza" koja predstavlja blago kineskih dinastija Sja, Šang i Džou. Posetioci će do 27. februara, do kada traje izložba, imati priliku da vide neke od najlepših predmeta od bronze napravljenih u Kini u periodu od 16. veka pre naše ere do 221. godine p. n. e. Izloženo je 59 eksponata vrhunskog estetskog i zanatskog kvaliteta koji se po prvi put predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na ovim prostorima.

Izložbu čine četiri tematske celine, od kojih su dve zasnovane na prezentaciji bronzanih posuda za hranu, piće i vodu, korišćenih u ceremonijalne svrhe. Najveći broj ovih posuda pronađen je kao grobni prilog, budući da je kult predaka u drevnoj Kini bio jedan od najvažnijih aspekata duhovnog života. Među posudama za vino i vodu izdvaja se pehar đija koji je na ovoj izložbi najstariji eksponat po vremenu nastanka (16. do 11. vek p. n. e) i potiče iz perioda ranog razdoblja dinastije Šang. Treću grupu predmeta čine spektakularni muzički instrumenti, zvona i bubnjevi, koji svojim estetskim odlikama naročito odražavaju svu raskoš tog razdoblja. Konačno, u četvrtoj grupi predmeta su najreprezentativniji primerci oruđa, oružja, novca, delovi kočija i drugi predmeti, među kojima se posebno ističe ogledalo liang, koje se veoma retko može videti. Posebno je zanimljiva i cilindrična predstava glave čoveka sa nalazišta Sansingdui.

Izložba daje i uvid u staro kinesko društvo i kulturu, složenu hijerarhiju društvene strukture, osvetljava značaj običaja i ceremonija, i po prvi put, u ovakvom obimu prikazuje najznačajnije primere vrhunske kineske umetnosti i zanatstva. Ova postavka na najbolji način ilustruje period prvih kineskih dinastija koji se u stručnim krugovima označava kao epoha kineske bronze starog veka.

Predmeti izrađeni od bronze su, pored životinjskih kostiju za proricanje, najmarkantniji materijalni ostaci pronađeni na nalazištima Centralne visoravni iz perioda ranih kineskih dinastija Sja, Šang i Džou.

"Na osnovu ovog materijala potvrđen je i kontinuitet ovih dinastija sa prethodnim, neolitskim kulturama Jangšao (oko petog do trećeg milenijuma p. n. e) i Lungšan (oko 2.500 do 1.900 godine p. n. e). Najranije bronzane posude svojim oblicima i dekoracijom podražavaju neolitsku keramiku, kao i bronzane ornamente u drvetu...", navodi u tekstu kataloga Momo Cvijović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije. Autor izložbe je dr Li Vejming kustos i istraživač iz Nacionalnog muzeja Kine.

Izložba je realizovana u saradnji Narodnog muzeja Kine i Muzeja istorije Jugoslavije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Realizaciju izložbe prati i promocija novog vizuelnog identiteta Muzeja istorije Jugoslavije. Novi logo Muzeja istorije Jugoslavije, autora Mirka Ilića i Aleksandra Maćaševa prvi put je predstavljen javnosti povodom ove izložbe.

M. Đorđević

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.