Izvor: Beta, 27.Nov.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac obeležava 2010. godinu kao godinu moderne Srbije

KRAGUJEVAC, 27. novembra 2009. (Beta) - Skupština grada Kragujevca proglasila je 2010. godinu za "Godinu moderne Srbije u Kragujevcu", a biće obeležena programima koji će podsetiti na istorijsku ulogu ovog grada u stvaranju moderne srpske države.

"U 2010. godini obeležavamo 175 godina od proglašenja prvog srpskog Ustava, Sretenjskog, upravo u Kragujevcu i godišnjicu osnivanja prvog srpskog pozorišta, takodje u Kragujevcu. Moderna srpska država koja se oslobadja od turske okupacije i uključuje u evropsku porodicu prosvećenih naroda nastala je upravo u Kragujevcu", rekao je predsednik Skupštine grada Saša Milenić na sednici u petak.

Članica gradskog veća za nauku i saradnju sa Univerzitetom Nada Milićević je ukazala da je knjaz Miloš Obrenović, pre skoro dva veka, upravo u Kragujevcu krenuo da po meri i neophodnim standardima stvara državu Srbiju i uredjeno društvo.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.