Krađa decenije

Izvor: Blic, 13.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađa decenije

Slike Sezana, Degaa, Van Goga i Monea, vredne oko 113 miliona evra, iz ciriškog Muzeja E.G. Birle možda je ukrala banda lopova iz bivše Jugoslavije, kaže Džulijan Redklif, predsednik najveće svetske banke podataka za ukradena umetnička dela „Art los redžister" (Art Loss Register). Redklif je rekao da je jedan od lopova govorio sa slovenskim akcentom, pri čemu treba imati u vidu da je kriminal u oblasti umetnosti u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u velikom porastu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Slike su ukradene u nedelju uveče; tri maskirana i naoružana kradljivca odnela su slike „Bulke kod Veteja" Kloda Monea, „Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Degaa, „Kesten u cvatu" Vinsenta van Goga i „Dečak u ružičastom prsluku" Pola Sezana.

Redklif kaže da se trećina svih ukradenih umetnina pronađe, pa ta mogućnost postoji i u slučaju slika iz ciriškog muzeja. Ali, to može da potraje i 20 godina. Organizovane bande međusobno preprodaju ukradena umetnička dela, a zauzvrat uzimaju najčešće drogu ili oružje.

„Sitne ribe koje umetnička dela kradu, najčešće ih prodaju manjim trgovcima za male pare, a ovi ih kasnije plasiraju na crno tržište", kaže Redklif i dodaje da „slike potom na njemu cirkulišu tako dugo dok počinioci ne poveruju da ih više niko neće identifikovati kao ukradene, a to može da potraje i dvadesetak godina". „Pri tome lopovi ukradene slike često deponuju u iznajmljene sefove u bankama."

U banci podataka koju vodi Redklif registrovano je 180.000 ukradenih umetničkih dela i antikviteta. Istoričari umetnosti, posebno obučeni policajci i drugi stručnjaci sistematski pretražuju ponude na internetu i obilaze aukcije i umetničke sajmove u potrazi za ukradenim delima.

Krađa četiri slike Monea, Degaa, Sezana i Van Goga, koja se dogodila u nedelju u Švajcarskoj, jedna je od najvećih u svetu u poslednjih desetak godina.

Krađa i u Beogradu

U noći između 8. i 9. februara nepoznata lica provalila su u atelje Mladena Srbinovića u Puškinovoj ulici na Senjaku i iz njega odnela radove ovog našeg akademika. Uviđaj je još u toku, zbog čega se ne iznosi podatak o broju ukradenih dela, saznali smo od Dejana Maslikovića iz službe za mediju u SANU.

I pre nekoliko godina ukradene su Srbinovićeve slike iz njegovog ateljea i ta dela nikada nisu pronađena. M. M.

Najveće krađe slika u poslednjih 15 godina

- U februaru 1994. iz Nacionalnog muzeja u Oslu ukradena je jedna verzija Munkove slike „Krik" (pronađena).

- U maju 1998. dve slike Van Goga i Sezana odnete su iz Muzeja moderne umetnosti u Rimu (pronađene).

- U januaru 1999. jedna Rembrantova i jedna Belinijeva slika ukradene su iz danskog muzeja Nivagard Malerisamling (pronađene).

- U januaru 2000. jedna Sezanova slika, procenjena na 4,8 miliona evra, ukradena je iz muzeja Ašmolijan u Oksfordu.

- U decembru 2000. iz Nacionalnog muzeja Švedske u Stokholmu odneta su dva Renoara i jedan Rembrant. Svaka slika je procenjena na 10 miliona evra (pronađene).

- U decembru 2002. dve Van Gogove slike vredne više miliona evra ukradene su iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu.

- U januaru 2004. jedna Pikasova slika, procenjena na 2,5 miliona evra, ukradena je iz Centra „Žorž Pompidu" u Parizu (pronađena).

- U avgustu 2004. dve Munkove slike „Krik" i „Bogorodica" ukradene su iz Munkovog muzeja u Oslu (pronađene).

- U januaru 2006. četiri slike procenjene na 3,6 miliona evra, među kojima jedna Rembrantova i jedna Rubensova, ukradene su iz muzeja u Novom Sadu.

- U februaru 2006. iz muzeja u Rio de Žaneiru ukradene su slike Salvaroda Dalija, Pikasa, Anrija Matisa i Monea.

- U februaru 2007. dve Pikasove slike i njegov crtež ukradeni su iz doma jedne od njegovih unuka u Parizu.

- U decembru 2007. Pikasov „Portret Suzane Blok" ukraden je iz muzeja u Sao Paulu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.