Kosta ponovo Kejt Etkinson

Izvor: SEEcult.org, 05.Jan.2016, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosta ponovo Kejt Etkinson

Nagrada Kosta za roman 2015. godine dodeljena je autorki Kejt Etkinson (Kate Atkinson) za roman “A God in Ruins”, čime je postala dvostruka dobitnica tog književnog priznanja za svega tri godine.

Etkinsonova je dobila nagradu Kosta za roman i 2013. godine – za “Life After Life”. Takođe, 1995. godine dobila je nagradu Kosta za debitantski roman “Behind the Scenes at the Museum”.

Žiri nagrade Kosta opisao je njen roman “A God in Ruins” kao “genijalnu knjigu”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << />
Kejt Etkins sada ponovo ima šansu da osvoji i nagradu Kosta za najbolju knjigu 2015. godine, zajedno sa još četvoro finalista – autora nagrađenog debitantskog romana, poetske zbirke, biografije i knjige za decu.

Svi finalisti dobijaju po 5.000 funti, a dobitnik nagrade Kosta za najbolju knjigu, koji će biti poznat 26. januara, dobija 30.000 funti.

Bivši nastavnik i bibliotekar Endrju Majkl Harli (Andrew Michael Hurley) dobio je nagradu za debitantski roman “The Loney”. Reč je o gotik-horor romanu čije je prvo izdanje štampano u svega 300 primeraka, a žiri ga je nazvao “gotovo perfektnim debitantskim delom”.

Škotski pesnik Don Paterson osvojio je nagradu Kosta za zbirku pesama “40 Sonnets”, a kao i Etkinsonova, postao je dvostruki dobitnik, budući da je nagrađen istim priznanjem i pre 12 godina.

Istoričarka i aurorka Andrea Vulf (Wulf) dobila je nagradu za biografsko delo “The Invention of Nature: The Adventures of Alexander Von Humboldt, The Lost Hero of Science” o nemačkom naučniku vizionaru čije su ideje promenile način na koji danas vidimo prirodni svet.

Autorka knjiga za decu i mlade Fransis Hardindž (Frances Hardinge) dobila je nagradu za knjigu “The Lie Tree”, viktorijansku misteriju o ubistvu.

Nagrada Kosta, koju finansira istoimeni lanac kafea, dodeljuje se piscima u Velikoj Britaniji i Irskoj za dela objavljena u protekloj godini. Ustanovljena je 1971. godine kao Vitbred, ali je 2006. godine Kosta kafe lanac preuzeo sponzorstvo, pa je promenjeno i ime tog priznanja.

Nagrada za knjigu godine ustanovljena je 1985. godine.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.