Konzervacija Gračaničke povelje i živopisa u manastiru

Izvor: NaDlanu.com, 17.Sep.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervacija Gračaničke povelje i živopisa u manastiru

GRAČANICA, 17. septembra 2012. (Beta) - Slikar-konzervator Miroslav Stanojlović rekao je u ponedeljak u Gračanici da tim stručnjaka završava četrdesetodnevni rad na konzervaciji 80 kvadratnih metara živopisa u istoimenom manastiru, medju kojima je i "Gračanička povelja".

GRAČANICA, 17. septembra 2012. (Beta) - Slikar-konzervator Miroslav Stanojlović rekao je u ponedeljak u Gračanici da tim stručnjaka završava četrdesetodnevni rad na konzervaciji 80 kvadratnih metara živopisa u istoimenom manastiru, medju kojima je i "Gračanička povelja"."Gračanička povelja" je u paraklisu (kapeli) Presvete Bogorodice u crkvi Gračanice srpskog manastira iz 14. veka na Kosovu koji je na listi svetske baštine UNESKO-a."U manastirskoj crkvi koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice postoje dve kapelice, Sveti Nikola i Presveta Bogorodica, i one su posle oltarskog dela najznačajniji deo hrama. Petočlani tim konzervatora oko 40 dana radi slikarsko-konzervatorske radove na raznim oštećenjima na freskopisu u kapeli Presveta Bogorodica", rekao je Stanojlović agenciji Beta.Stanojlović, koji je profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, rekao je da su slikari-konzervatori angažovani na zaštiti živopisa ispod kupolnog dela kapele, dok pod samom kupolom ne rade."Od ukupno 110 kvadrata freskopisa, koliko ima u kapeli, mi radimo na 80 kvadrata. Izvodimo, dakle, sve konzervatorske zahvate koji su neophodni na zaštiti tog živopisa, a odnose se na neprikladna vizuelna i svaka strukturna oštećenja bilo da se radi o slikanoj supstanci, oslabljenom ili odvojenom malteru od zida, kao i na čišćenje raznih naslaga", rekao je Stanojlović.Na pitanje koje freske po značaju imaju prioritet u zaštiti, on je kazao da se po stepenu ugroženosti pre svega radi na konzervaciji "Gračaničke povelje", jednom od najvećih spomenika kulture slovenskog pisma, jezika i prava i nalazi se iznad ulaza na zapadnom zidu kapele.Istakao je da je 2011. godine posle ispitivačkih radova utvrdio da donja trećina povelje "lebdi", da je zapravo odvojena od zida tako da i kod manjih vibracija dolazi do obrušavanja i da je to bio glavni povod za veoma preciznu i složenu konzervaciju i učvršćivanje Povelje na zid.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Konzervacija Gračaničke povelje i živopisa

Izvor: Akter, 17.Sep.2012

Slikar-konzervator Miroslav Stanojlović rekao je u Gračanici da tim stručnjaka završava četrdesetodnevni rad na konzervaciji 80 kvadratnih metara živopisa u istoimenom manastiru, među kojima je i "Gračanička povelja"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.