Kontroverzna umetnica postala profesor na Kraljevskoj akademiji

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverzna umetnica postala profesor na Kraljevskoj akademiji

Kontroverzna britanska umetnica Trejsi Emin dobila je mesto profesora crtanja na prestižnoj londonskoj Kraljevskoj akademiji, najstarijoj umetničkoj školi u zemlji. Postavljenje 48-godišnja umetnice, poznate po instalaciji nenameštenog kreveta i šatoru sa imenima svih sa kojima je ikada spavala, podelilo je stručnu javnost.

Generalna skupština kraljevskih akademika - klub vajara, arhitekata, slikara i likovnih umetnika - odlučila je prošle nedelje da dodeli Eminovoj mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predavača, ali se još čeka i zvanično saopštenje.

Slikarka Dajana Armfild rekla je listu "Tajm" da je videla crteže Eminove i da joj oni nisu jača strana. Među bivšim učenicima Kraljevske akademije bili su slikari Vilijam Tarner, Džon Konstabl i Vilijam Blejk.

Direktor "Tejta" Nikolas Serota podržao je postavljenje Eminove rekavši da je crtež osnova svega što radi i da je po njemu najpoznatija.

Emin je odrasla na jugoistoku Engleske i magistrirala je na Kraljevskom umetničkom koledžu. Slavu je stekla 1990-ih kao jedan od istaknutijih članova pokreta Mladi britanski umetnici i nedavno je u londonskoj Hejvard galeriji organizovana velika retrospektivna izložba njenih dela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.