Izvor: Arte, 25.Okt.2021, 09:16

Konteksti rada "1974" Dragane Kuprešanin

Infiltracija Bojsa u polje stripa; Konteksti izvođenja rada "1974" Dragane Kuprešanin Razgovor sa autorkom, uz prikazivanje dokumentacije SKC Filmforum, Kralja Milana 48, utorak 26. oktobar 2021 u 19h Sa autorkom razgovara Stevan Vuković, urednik Filmforuma SKC

Dragana Kuprešanin je vizuelna umetnica i strip autorka koja istražuje granične medije koji koriste konvencije i jezik devete umetnosti. U okviru jubileja 100 godina od rođenja Jozefa Bojsa osmislila je, i tokom septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << 2021. u Studentskom kulturnom centru u Beogradu realizovala strip akciju, i to upravo na mestu na kome je Bojs izvodio svoje predavanje-perfromans 1974. godine. Akcija Dragane Kuprešanin bila je formatirana kao segment eksperimentalnog rada pod nazivom „74“, koji teži da proširi izraz stripa kao medija i ponudi nove okvire stripskog izraza. Jedan segment tog rada, "Nehomogena infiltracija za strip", bio je izložen u okviru sedmog izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, održanog od 5. do 15. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, uz fotografije drugog, izvođačkog segmenta, koji je realizovan pod nazivom: "Kako objasniti strip (ne) prisutnoj publici".  Materijali i rekviziti koje je u toj akciji koristila, kao što su filc, drvene table, baterijske lampe, kombi koji prevozi autorku, kao i nazivi pojedinih segmenata rada citati su Bojsovih dela koja su u istoriji umetnosti zabeležena kao sredstvo proširenja medija skulpture. U tom smislu je odnos autorke prema Bojsovom nasleđu jasan - ona ga tretira kao istorijski uzor koji je za medij skulpture učinio upravo to što ona svojim radovima pokušava da uradi za medij stripa. O takvoj vrsti reinterpretacije umetničkog nasleđa, kao i o načinima da se performativnost, taktilnost, i osetljivost za materijale uvedu u domen strip umetnosti, a ujedno i strip uvede u višemedijsku i intermedijsku oblast, govorićemo na ovoj tribini.

"Kako objasniti strip (ne) prisutnoj publici" je bila akcija izvođenja stripa autorke  Dragane Kuprešanin, u okviru jubileja 100 godina od rođenja Jozefa Bojsa. Akcija je Dragane Kuprešanin bila je posvećena predavanju-akciji Jozefa Bojsa, održanom u SKC-a, 1974 i realizovana je na istom mestu, u kafeu ispred velike sale SKC-a .

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.