Konstelacije u Ateljeu 212: Mogućnosti su beskrajne

Izvor: B92, 15.Apr.2016, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Konstelacije" u Ateljeu 212: Mogućnosti su beskrajne

Predstava "Konstelacije", u režiji gošće iz Engleske Saše Milavić Dejvis, po tekstu savremenog engleskog pisca Nika Pejna, biće premijerno izvedena večeras u Ateljeu 212.

Dramaturg Gordana Goncić rekla je da planetarno popularni mladi pisac u ovom komadu preispituje fenomen vremena i odnose među ljudima kroz vizuru naučnih otkrića.

Goncić je primetila da Pejn pokušava da na međuljudske odnose primeni dostignuća kvantne mehanike. "Njegova teza je da vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne postoji i da ništa nije konačno. Ako nam se čini da je nešto loše, možda je u drugoj konstelaciji bolje", objasnila je Goncić.

Rediteljka Milavić Dejvis je rekla da je Pejn zapravo napisao ljubavnu priču sa 50 scena koje se ponavljaju svaki put na malo drugačiji način. "Svaki put imamo izbor levo ili desno, znači mogućnosti su beskrajne", ocenila je Milavić Dejvis.

U predstavi igraju Uroš Jakovljević i Ana Mandić. Mandić je rekla da su se dosta bavili fizikom da bi shvatili "multiverzum" - paralelne univerzume. "Izbori koje činimo i odluke koje donosimo imaju svoje posledice i svaki put može biti drugačije", primetila je Mandić.

Jakovljević je naglasio da su "Konstelacije" priča o slobodi i izborima. "Sve zavisi od nas. Nije linearni vremenski tok priče nego se kroz multiverzume objašnjavaju različite mogućnosti, izbori i rezultati tih izbora", rekao je Jakovljević.

"Konstelacije" su premijerno izvedene 2012. u Rojal Kortu u Londonu i za kratko vreme su postigle veliki uspeh, a postavljene su na Brodveju kao i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Novom Zelandu, Kanadi, Italiji, Brazilu, Danskoj, Španiji, Grčkoj, Poljskoj, Belgiji, Turskoj, Argentini, Japanu i Južnoj Koreji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.