Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstantin će ugledati Niš

Za spomeničku celinu „Konstantin kapija” vajara Vuka Đuričkovića, planirano je 20 miliona dinara, a kada novac bude odobrila Vlada Srbije počinje realizacija

Vajar Vuk Đuričković, tvorac idejnog rešenja spomeničke celine  „Konstantin kapija”, posle pobede na konkursu 2004. godine, koji je raspisao grad Niš, pokušavao je da realizuje svoje delo, međutim, zbog raznih okolnosti to se nije dogodilo.

Nada da će „Konstantin kapija” konačno ugledati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetlo dana u Nišu, ponovo je probuđena nakon nedavnog predstavljanja programa obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta – od sredine januara do oktobra – u Ministarstvu kulture.

Tom prilikom je Slavica Trifunović, rukovodilac projekta „Milanski edikt 313–2013” istakla da je iz državne kase za ovaj događaj izdvojeno 340 miliona dinara. Suma je predviđena za organizaciju jubileja, podizanje spomenika rimskom imperatoru Konstantinu Velikom u Nišu, sređivanje Viminacijuma i lokalne programe.

Još 120 miliona dinara predviđeno je za sređivanje arheološkog nalazišta Medijana u Nišu, a za spomeničku celinu „Konstantin kapija” Vuka Đuričkovića planirano je 20 miliona dinara.

Bio je to povod da kontaktiramo tridesetsedmogodišnjeg vajara Vuka Đuričkovića da nam nešto više kaže o spomeniku posvećenog Konstantinu.

– Kada Vlada Srbije odobri sredstva, počinjem sa realizacijom svog rada u Nišu, koji bi trebalo završiti do oktobra. Još uvek se ne zna tačna lokacija gde će biti postavljen spomenik, što će na kraju zavisiti od konačne sume novca. Mogu samo da kažem da će u odnosu na konkursni rad spomenička celina biti smanjena. Naime konkursom je bila predviđena skulptura od šest metara i kapija visoka 20 metara, a sada će ipak biti rađena skulptura od četiri metra, a kapija deset. Prethodna gradska vlast je za lokaciju spomenika odredila Niški kej, a sad je aktuelniji park ispred Gradske skupštine, kao najozbiljniji predlog. Osam godina čekam da se realizuje moje delo, a u vajarskom svetu kada osvojite prvo mesto na konkursu, to je kao da ste dobili na lotou. Pogotovo u Srbiji – kaže ovaj vajar za „Politiku”.

Imperatorova skulptura bi trebalo da bude urađena prvo u gipsu, potom će se odliti u bronzi. Ideja preobražaja je bila osnovna zamisao u oblikovanju spomeničke celine „Konstantin kapije” tvrdi umetnik.

– Zaveštanje cara Konstantina daleko prevazilazi njega samog, zbog čega je oblikovanje jednog duhovnog simbola, koji bi na estetsko-simbolički način trebalo da prikaže pobedu hrišćanskih vrednosti, bilo potrebno svesti na skulptoralno-arhitektonsku celinu, u čijem se središtu nalazi čin odluke preobražaja, trenutak prelaska, iz jednog poretka u drugi – objašnjava naš sagovornik.

– Zamisao o duhovnom preobražaju je večna, pa su osnovni odnosi veličina i mere mog dela bazirani na sistemu iracionalnih i transcendentalnih brojeva, broja pi i zlatnog preseka, koji u simboličkom smislu ukazuju na skladnost i večnost poretka. Po konstrukcijama Predraga Milosavljevića urađene su proporcije kapije, koja je zamišljena kao simbol prolaska iz starog duhovnog poretka u novi, hrišćanski i uzdizanja hrišćanskih vrednosti kroz usklađivanje duhovnog sa materijalnim. Car Konstantin sedi na kubusnom tronu, simbolu vladavine razuma, koji ukazuje na imperatorovu svesnost čina kome je podredio svoj život. Skulptura stoji u četvrtastom bazenu ispunjenim bistrom vodom koja simboliše vodu pročišćenja i krštenja, gde njen odraz u vodi na jedinstven način još jednom govori o preobražaju.

Vuk Đuričković dodaje da oblik i položaj figuralne kompozicije ukazuju na čin Konstantinovog duhovnog preobražaja i pokazuju trenutak kada imperator levom rukom odlaže mač – simbol materijalne moći, a desnom rukom uzima krst – simbol hrišćanske pobede.

B. Lijeskić

objavljeno: 16/01/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.