Konkurs posvećen Lazi Kostiću, najbolji putuju u London

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2010, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs posvećen Lazi Kostiću, najbolji putuju u London

BEOGRAD - Fond "Laza Kostić", u okviru obeležavanja stote godišnjice od smrti jednog od najvećih srpskih pesnika 19. veka, raspisao je nagradni literarni konkurs za osnovce, srednjoškolce i studente.

Oni do 11. juna mogu predati radove u svojim školama, a za najbolje predviđena je i poseta Londonu, najavila je na konferenciji za novinare umetnički direktor Fonda Marina Milić Apostolović.

Mladi se mogu takmičiti u tri teme: "Laza Kostić i Vilijem Šekspir", "Laza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bio drugačiji. Savremenici ga nisu razumeli. Zašto bi mene?" i "Moj prvi sportski uspeh", na koji se, pored osnovaca i srednjoškolaca, mogu prijaviti i studenti.

Prva nagrada je poseta londonskom Gloub pozorištu, tokom oktobra, druga donosi kompjuter, a oni koji osvoje treće mesto putovaće na izlet "Lazinim stopama", na mesta značajna za tog velikana, uključujući i Kovilj, pesnikovo rodno mesto, rekla je Milić-Apostolović.

Na ovaj način Fond nastavlja ka svom cilju, koji se zasniva na popularizaciji dela i dostignuća Laze Kostića i zdravog pristupa životu kroz učenje, stvaranje, inventivnost i razvijanje sportskog duha kod naše omladine, rekla je na konferenciji predsednica Fonda Snežana Spasojević.

Fond radi i na intenziviranju bilateralnih veza u oblasti kulture između Republike Srbije i Velike Britanije, zbog toga što je poznati pesnik poznat i po prevođenju dela Šekspira, rekla Spasojevićeva.

Konkurs se organizuje u saradnji s Ministarstvom prosvete, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, rečeno je na skupu kome su prisustvovali državni sekretari Ministarstva prosvete i Ministarstva za dijasporu Radivoje Mitrović i Predrag Tojić i pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.

Fond je osnovan 1991. godine u Londonu povodom 150. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih pesnika 19. veka, koji je, pored velikog stvaralačkog doprinosa, 50 godina svog života posvetio proučavanju Šekspira i bio prvi srpski šekspirolog, ali i dramski pisac, estetičar, doktor prava, novinar, prevodilac, preteča jahačkog sporta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fond Laza Kostić raspisao literarni konkurs

Izvor: Kurir, 20.Apr.2010

BEOGRAD, 20. aprila 2010. (Beta) - Fond "Laza Kostić" raspisao je povodom obeležavanja 100 godina od smrti tog pisca, literarni konkurs za decu i omladinu, a autori najboljih radova biće nagrađeni vrednim nagradama, saopšteno je iz tog Fonda. U saopštenju se navodi da je literarni konkurs raspisan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.