Konji vrani u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2012, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konji vrani u Beogradu

Jedan od najvećih živih slikara Srbije Sava Stojkov, svrstan među 100 najznačajnijih svetskih slikara današnjice, dobio je u Beogradu prostor, galeriju-legat, gde će poštovaoci njegovog dela imati priliku da vide više od 70 slika. Stojkov je prvu samostalnu izložbu imao 1945. godine i od tada je priredio više od 460 samostalnih postavki.

Od 1973. godine Stojkov počinje da slika na staklu, a ovu izuzetno tešku tehniku neguje retko koji savremeni slikar. On nadahnuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za svoj rad pronalazi u detinjstvu, zavičaju i ljudima koje je upoznavao kroz život, a svojom veštinom se potpuno izdvojio od drugih.

U galeriji-legatu otvorenoj pri udruženju slikara galerije "Beli anđeo" u Beogradu, u prostoru koji je dala Privredna komora Beograda, sada se mogu videti slike "Igrali se konji vrani", "Četiri godišnja doba", "Kupe u snegu", a prvi put posetioci imaju priliku da vide portret Ive Andrića, ali i Novaka Đokovića, koji je autor uradio na

molbu teniskog asa. Najavljen je i portret patrijarha Irineja.

Dosad su se slike Save Stojkova retko mogle videti u Beogradu na jednom mestu. Stojkov je 2010. godine u rodnom Somboru, dobio stalnu postavku povodom obeležavanja 65 godina rada i 85 godina života.

Umetnik je jednom prilikom rekao da je "popularnost primao kao nagradu koja ga je motivisala za dalji rad, ali se trudio da ne iskoči iz svoje paorske duše".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.