Koncert u mraku na Kolarcu

Izvor: RTS, 22.Okt.2017, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert u mraku na Kolarcu

Nekoliko Udruženja i Fakulteta muzičke umetnosti, sinoć su u Kolarčevoj zadužbini organizovali prvi koncert u mraku. Povod je završetak akcije kojom je za Fakultet muzičke umetnosti kupljen štampač nota na Brajevom pismu. I u publici, i na sceni kao izvođači, našli su se slepi i slabovidi.
Na veoma emotivan i pomalo brutalan način, bukvalno u svetlosti tame, svima u pubici ukazano je koje zvučne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slike prate slepe i slabovide kada dolaze na koncert i kako uopšte doživljavaju živa izvođenja.

"Literature na Brajevom nema, tako da ja kontaktiram sa bibliotekama, obično sa bibliotekom u Lajpcigu koja za mene posebno štampa note", kaže Olga Petrović, studentkinja čembala u Salcburgu.
U našoj zemlji, sem odeljenja u Zemunu za slepe i slabovide učenike muzike, gde postoji štampač nota na Brajevom pismu, nedavno je otvoreno i istureno odeljenje u Lazrevcu.
"U svetu imamo slepe i slabovide kolege koje se bave i dirigovanjem i muzikom, kao što imamo i gluve muzičare, i hor gluvih itd. Mi prosto smo zatvorena sredina još uvek i mi moramo svojim angažmanom da se aktiviramo da naše kolege učestvuju u društvenom i kulturnom životu Srbije ravnopravno sa osobama bez invaliditeta", kaže Nataša Jović Trivić, predsednica udruženja MOTO.
"Ja sebe vidim kao čembalistu koji bi davao koncerte i kao kamernog muzičara jer imam iskustva i sa jednim i sa drugim. Da bih nastavila da se bavim čembalom i karijerom kojom želim, potrebno mi je moj instrument, moje čembalo koje na\alost nemam", kaže Olga Petrović, studentkinja čembala u Slacburgu..
Na koncertu bukvalno u mraku, na momente, pri traženju sedišta, zamenile su se uloge slepih i onih koji vide. Bio je to jedinstven događaj koji nas je sve podstakao na razmišljanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.