Koncert u čast Jozefa Hajdna

Izvor: RTS, 13.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert u čast Jozefa Hajdna

Povodom 200 godina od smrti kompozitora Jozefa Hajdna, hor i Simfonijski orkestar RTS-a odžaće koncert 18. juna u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova.

Hor i Simfonijski orkestar RTS-a, pod vođstvom dirigenta Aleksandra Markovića, održaće 18. juna koncert povodom 200 godina od smrti velikog kompozitora Jozefa Hajdna.

Na koncertu, u Kolarčevoj zadužbini, nastupiće i sopran Snežana Savičić, alt Magda Skarčić, tenor Radmilo Petrović i bas Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Krneta.

Dirigent Aleksandar Marković završio je studije na Univerzitetu za Muziku i izvođačku umetnost u Beču, a pohađao je master klasu kod Đanluiđija Delmetija i Lotara Zagroseka na Muzičkoj akademiji Kidana u Sijeni, gde je diplomirao uz najviše priznanje "Diploma d'onore".

Dirigovao je Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Rajnskom filharmonijom, Bečkim kamernim orkestrom, bečkim "Concertverein orkestrom", "Mozarteum orkestrom" iz Salcburga, Simfonijskim orkestrom iz St.Galena, beogradskim "Radio orkestrom", Beogradskom filharmonijom, Koncertnim orkestrom Budimpešte, Praškim simfoničarima.

Marković je bio i šef dirigent Tirolske opere u Insbruku, gde je dirigovao deset visoko ocenjenih premijera - "Kavalerija rustikana" "Pajaci", "Labudovo jezero", "Romeo i Julija", "Holanđanin lutalica" i druge.

Aleksandar Marković ove godine treba da debituje sa Štutgartskom filharmonijom, Nirnberškom filharmonijom i Radijskim simfonijskim orkestrom iz Zagreba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.