Koncert Joane Viherek u SKC-u 17. decembra

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert Joane Viherek u SKC-u 17. decembra

BEOGRAD, 15. decembra 2014. (Beta) - Poljska pijanistkinja Joana Viherek održaće koncert u sredu, 17. decembra, u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu.

U saopštenju SKC-a se navodi da su na programu dela "De Profundis" američkog kompozitora Frederika Rzevskog, kao i "Četiri preludijuma" i "Epifora" jednog od najznačajnijih savremenih poljskih kompozitora, Pavla Mikijetina.

"De Profundis" je melodramatični oratorijum iz 1992. godine. Komad sadrži delove pisama >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Oskara Vajlda iz zatvora, navodi se u saopštenju.

Komad zahteva savršenu koordinaciju pevanja, pratnje, uključujući i sviranje po sopstvenom telu u pojedinim trenucima, navodi se u saopštenju.

Tekst je pismo Oskara Vajlda prijatelju i ljubavniku Alfredu Daglasu, napisano u ćeliji zatvora u Redingu.

Predstavlja istovremeno gorki sažetak dugogodišnjeg intimnog odnosa pisca i mladog aristokrate, kao i filozofski i duhovni traktat u kojem sa strašću i žarom Vajld opisuje svoju unutrašnju promenu koja ga dovodi do pomirenja sa samim sobom i sa svetom.

U "Epifori" za klavir i traku poljskog kompozitora Mikijetina metafizički se spajaju fraze inspirisane Bahom i Šopenom sa elektro-akustičkim zvučnim materijalom.

Kompozitor je otkrio da svrha muzike koju stvara nije samo za zabavu čula i intelekta, već i da navodi na intenzivnije razmišljanje.

Komad je nagradjen na Medjunarodnoj tribini elektro-akustičke muzike u Amsterdamu.

Joana Viherek uspešna je mlada pijanistkinja koja je nastupala u Poljskoj i inostranstvu s mnogim renomiranim umetnicima.

Dobitnica je ovogodišnje nagrade "Standard Bank Ovation Award" na festivalu National Arts Festival u Južnoj Africi.

Akcenat njenog širokog repertoara je na savremenoj muzici.

"Uprkos tome, ona je dobar poznavalac istorijskih načina izvodjenja, kao i starih klavijaturnih instrumenata. Saradjuje s dvojicom istaknutih savremenih poljskih kompozitora, Pavlom Mikijetinom i Pavom Zimanskim (Pawom SzymaĹ„skim)", navodi se u saopštenju SKC-a.

Snimila je muziku za film Zimanskog "Tudja pisma" (Cudze listy) iz 2010. godine. Viherekova je 2003. godine snimila CD Ansambla za ranu muziku "Proavitus", na kojem je, pored svojeg doprinosa vokalnoj deonici, svirala deonicu za čembalo.

Dobitnica je nagrade na Takmičenju 20. i 21. veka za mlade izvodjače u Varšavi, kao i na Medjunarodnom takmičenju savremene kamerne muzike u Krakovu.

Osim toga, članica je grupe "Jang artist" prestižne Ačademia Villa Boši u Italiji.

Foto: http://www.ačademiavillaboši.com

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.