Kompozitor Hans Cimer na sceni uprkos strahu

Izvor: B92, 07.Jan.2016, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompozitor Hans Cimer na sceni uprkos strahu

Nemački kompozitor, oskarovac, Hans Cimer, autor muzike u holivudskim filmovima "Pirati sa Kariba", "Gladijator", "Interstellar", "12 godina ropstva", ispuniće svoj dugogodišnji san i nastupiće uživo u okviru evropske turneje, uprkos strahu od scene, prenosi AFP.

Cimer (58) je komponovao muziku za više od 100 filmova tokom karijere duge 30 godina, osvojivši dva Zlatna globusa, četiri Gremi nagrade, kao i Oskara 1994. za animirano ostvarenje "Kralj lavova".

"Oduvek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam imao strah od scene", izjavio je Cimer AFP-u, povodom evropske turneje koju započinje 6. aprila u Londonu, a obići će 30 gradova, među kojima su Pariz, Berlin, Brisel.

"Mislim da je jedan od razloga što volim što sam filmski kompozitor je taj što imam kontrolu nad radom", istakao je Cimer.

Uprkos tome što je najangažovaniji evropski kompozitor u Holivudu, Cimer ne smatra da se potpuno uklopio u to okruženje.

"Kada govorim nemački imam engleski akcenat, kada govorim engleski imam nemački akcenat, ali u muzici definitivno imam nemački akcenat", naglasio je Cimer dodavši da mu je to mnogo pomoglo da se probije.

On je podsetio da je prvi film koji je radio u Americi bio "Kišni čovek", koji mu je doneo prvu od devet nominacija za Oskara.

"Za (reditelja) Berija (Levinson) je bilo bitno da oči kišnog čoveka, način na koji gleda na Ameriku, bude kroz oči stranca", objasnio je on i dodao da je prihvatio posao bez prethodnog čitanja scenarija.

Cimer je ispričao da ponekad ne pročita scenario, dovoljno mu je da čuje šta je u režiserovoj glavi.

"Da li moram da vidim film? Ne, ali moram da znam šta snimatelj misli. Volim da sednem sa direktorom fotografije i razgovaram o njegovim idejama, izboru boja", rekao je kompozitor.

Cimer je sarađivao sa velikim holivudskim rediteljima poput Kristofera Nolana, Rona Haurad i Ridlija Skota.

Prvobitno je planirao da odbije film "Kralj lavova", ali je pristao na nagovor svoje ćerke, te je rad na tom filmu za njega ubrzo postao "katarzično i duboko lično iskustvo".

"Nisam želeo da se bavim animacijom i dečijim filmovima, ali moja ćerka je tada imala pet godina i kao mnogi očevi želeo sam da se pokažem pred njom, pa sam rekao: Ok, uradiću to, biće lako", ispričao je Cimer.

"Priča je o ocu koji umire, a moj otac je umro kada sam bio mlad. Odjednom sam morao dobro da razmislim o tome i taj projekat je postao vrlo bitan za mene", dodao je on.

Iako se plaši scenskog nastupa, samouku muzičar, koji tvrdi da je imao samo dve sedmice časove klavira, raduje se "drugačijem adrenalinu" koji donosi koncert.

Na koncertima sviraće klavir, gitaru i bendžo i uz smeh kaže kako ima loš ukus kada su instrumenti u pitanju.

"Ne možete da svirate Šerloka Holmsa ili Pirate bez bendža", dodaje slavni kompozitor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kompozitor filmske muzike Hans Cimer na sceni uprkos strahu od publike

Izvor: Blic, 07.Jan.2016

Nemački kompozitor, oskarovac, Hans Cimer (58), autor muzike u holivudskim filmovima "Pirati sa Kariba", "Gladijator", "Interstelar", "12 godina ropstva", ispuniće svoj dugogodišnji san i nastupiće uživo u okviru evropske turneje, uprkos strahu od scene...Cimer je komponovao muziku za više od 100...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.