Komponuje za Formana

Izvor: Politika, 14.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komponuje za Formana

Srpsko-češki kompozitor i dirigent Marko Ivanović o saradnji sa slavnim režiserom na postavljanju džez opere „Dobro plaćena šetnja”

– Poseban događaj u mom životu je predstava džez opere „Dobro plaćena šetnja” u praškom Narodnom pozorištu, u režiji svetski poznatog režisera Miloša Formana i njegovih sinova Petra (kao drugog režisera) i Mateja (kao scenografa).

Ovo za „Politiku” kaže poznati češki kompozitor i dirigent >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marko Ivanović, naše gore list, čije se ime našlo i na odjavnoj špici, u Karlovim Varima nedavno viđenog, istoimenog, Formanovog filma.

Ivanović je rođen 1976. godine u Pragu u mešovitom braku – otac Srbin a majka Čehinja.

Veći deo detinjstva proveo je u Smederevskoj Palanci gde je počeo da svira klavir, mada mu je veoma rano bilo jasno „da nema dovoljno strpljenja za višečasovno vežbanje, već mu je mnogo privlačnije bilo izmišljanje sopstvenih melodija i kompozicija”. I dan-danas, u Pragu u kojem živi i uspešno stvara i radi, čuva svoju najstariju „kompoziciju” za klavir. Zove se „Kralj”, ima osam taktova, a Marko ju je zabeležio u svojoj sedmoj godini.

Na praškoj Muzičkoj akademiji upoznao je, kako kaže – minimalizam, alternativni džez i rok i postmodernu estetiku i tako, konačno, našao svoj kompozicioni stil. Na katedri dirigovanja prvi put je stekao mogućnost da radi sa profesionalnim orkestrima širom Češke, počeo je da se bavi i pozorišnom i filmskom muzikom, te je do danas napisao muziku za nekoliko desetina predstava, animiranih, dokumentarnih i igranih filmova i radio drama. Na kompoziciji je i magistrirao 2001. godine, sa kamernom operom „Devojka i smrt” koja je doživela značajan uspeh, a doktorsku titulu stekao je 2008. godine, odbranom rada o savremenoj operi.

– Moje kompozicije danas izvode mnogi češki sastavi posvećeni savremenoj muzici: orkestar Berg, Agon, Moens ansambl... Mnoge moje stvari su snimljene i emitovane na češkom radiju, neke su izdate na ce-deima. Kompozicija „Ludakova jutarnja svita” je 2005. godine izvedena na prestižnom „Vin Modern” festivalu u Beču, a zatim svrstana u monografiju „Evropski meridijani” o savremenoj muzici južne i istočne Evrope – kaže Ivanović, koji se posebno ponosi svojom saradnjom sa Milošem Formanom.

– Miloš Forman je bio veoma duhovit, harizmatičan i inspirativan, ali i koleričan i zahtevan. Radilo se neprekidno, od jutra do mraka, ali sam po pitanju muzike imao sasvim odrešene ruke. Original je bio napisan za mali džez bend i nekoliko violina ali, pošto se novi oblik po veličini scene i broju učesnika bitno razlikovao od originala, rešio sam da budem raskalašniji. Izmislio sam pomalo neuobičajenu kombinaciju simfonijskog i džez orkestra i iskoristio maksimalan kapacitet Narodnog pozorišta. Sve u svemu, više od 60 muzičara u orkestru, harmonikaš, saksofonista i diksi-bend na sceni, a pored petoro solista još i ženski i dečji hor – kaže Ivanović.

Predstava je postala češki kulturni događaj godine. Miloš Forman je bio veoma zadovoljan, ali i dalje zainteresovan za život ove predstave, raspitivao se za nju i iz Amerike, poželevši i da se snimi istoimeni film.

Za Marka Ivanovića upoznavanje i rad sa Milošem Formanom i njegovim sinovima Petrom i Matejom, prema sopstvenom priznanju, od velikog je značaja.

– Nisam ni slutio kakve će sve posledice ova saradnja imati za moj profesionalni život. Upoznao sam mnoge umetnike, sprijateljio se i povezao sa njegovim sinovima Petrom i Matejom. Sa njihovim „Pozorištem braće Forman” od tada redovno sarađujem. Između ostalog sam im komponovao muziku za veoma uspešnu i nagrađivanu predstavu „Obludarijum”, koja je godinu dana unapred rasprodata po gradovima širom Evrope. Petar je čak bio zainteresovan da ovu predstavu uz moju pomoć „izveze” i u Srbiju. Zajedno smo realizovali svečani koncert na početku češkog predsedavanja Evropskoj uniji gde sam učestvovao kao muzički dramaturg, kompozitor, a pre svega kao dirigent. Najnoviji projekat kojim se meni i braći Forman obratila Opera Narodnog pozorišta jeste kompozicija za veliku operu za decu. Za sada mogu jedino reći da će se raditi o adaptaciji jedne engleske dečje knjige i da je premijera predviđena za 2011. godinu – otkriva za „Politiku” Ivanović.

D. Lakić

[objavljeno: 15/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.