Komemoracija za predanog filmskog stvaraoca Marka Babca

Izvor: B92, 15.Jul.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija za predanog filmskog stvaraoca Marka Babca

Komemoracija povodom smrti filmskog autora i pedagoga Marka Babca održana je danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u prisustvu porodice, kolega i prijatelja čuvenog reditelja, montažera, profesora i teoretičara filma, koji je preminuo 12. jula u Beogradu u 80. godini.

Sahrana će biti obavljena sutra, u sredu 16. jula, u 12 sati na Novom groblju u Beogradu.

Skup je počeo odavanjem počasti minutom ćutanja na koji je pozvao direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << O Babcu su govorili Mladen Đukić, docent na Akademiji umetnosti u Banjaluci, Zijad Mehić, profesor iz Sarajeva i Stevan Jovičić, raniji dugogodišnji upravnik Arhiva kinoteke.

Zelenović je istakao da su odlaskom Babca Kinoteka i posebno Arhiv izgubili dragocenog saradnika i velikog prijatelja koji je zaista voleo film i živeo za njega.

Upoznali smo, ispričao je on, 80-ih godina kada smo na festivalu u Vrnjačkoj Banji spremali ciklus "Zabranjeni bez zabrane". Tu je bio i "Grad", omnibus Babca, Kokana Rakonjca i Živojina Pavlovića, koji je bio zvanično zabranjen početkom 60-ih.

Vodili smo bitku da se zabrana skine i u tome uspeli. Babac o zabrani nije govorio sa gorčinom, mada je zbog toga praktično bio izbačen iz profesije, ali on se okrenuo pedagogiji, a potom i saradnji sa Kinotekom. Učinio je čuda sređujući i montirajući arhivske materijale, pa njemu zahvaljujemo što je pred publiku ponovo izašao prvi dokumentarac snimljen u Srbiji "Krunisanje kralja Petra I 1904. godine", rekao je Zelenović.

Radio je sizifovski posao da sačuva vredne srpske predratne filmove za buduće generacije, radio je sa entuzijazmom i vrhunskim umećem, istakao je on.

Babčev student Đukić podsetio je da je on utemeljitelj filmskog i televizijskog smera na Akademiji u Banjaluci

Doneo nam je ugled i iskustvo, obrazovao prve generacije montažera, kameramana i reditelja u Republici Srpskoj. Svi smo uspešno nastavili u ovoj profesiji, rekao je Đukić, navodeći imena i uspehe studenata iz prve Babčeve klase.

Prof. Mehić rekao je da mu je Babac bio i profesor i prijatelj, veliki i predani filmski stvaralac i teoretičar koji je od jednog dana pravio dva.

Bio je uvek pun ideja i planova, ozbiljan, strog, ali i pun duha, nije prihvatao reči koje sadrže negaciju, smatrao je da se sve može postići boljom organizacijom. Bio je ogroman autoritet i istovremeno dobar čovek, naglasio je Mehić.

Jovičić je rekao da su njegovog dragog prijatelja Babca voleli i poštovali kao filmskog stvaraoca i intelektualca, dostojanstvenog gospodina koji je pojavom i rečju dominirao u svakoj prilici kada se govorilo o filmu, bilo u SANU bilo među amaterima u kino-klubu.

Zadužio nas je kao pokretač i realizator restauracije starih filmova, od kojih je mnoge spasao od propasti, takođe kao autor "Leksikona filmskih i TV pojmova", koji je jedna od najznačajnijih enciklopedija te vrste u svetu, ocenio je on.

Jovičić je podsetio da je Babac zapravo završio Medicinski fakultet, a filmom je počeo da se bavi u ranoj mladosti, kao zaljubljenik, bio je jedan od osnivača Kino kluba Beograd i ostao veran svetu pokretnih slika u kojem je stvorio impresivno delo.

Babac je takođe osnovao katedru za montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, predavao na akademijama u više eks-ju centara, kao i u inostranstvu, pisao i prevodio udžbenike, kreirao tv serijal "Vizuelna priroda filma", rekao je Jovičić navodeći naslove iz stvaralačkog opusa Babca.

Rođen 1935. godine u Beogradu, Babac se od 1951. amaterski, a od 1961. profesionalno bavio filmom. Režirao je deo u igranom omnibusu "Kapi, vode, ratnici", koji je dobio nagradu za režiju u Puli, deo u omnibusu "Grad", kao i filmove "Ko puca, otvoriće mu se", "Kavez", "Braća", "Čežnja". Autor je više dokumenarnih filmova. Montirao je 13 dugometražnih i preko 80 kratkih i TV filmova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Održana komemoracija Marku Babcu

Izvor: Blic, 15.Jul.2014

Komemoracija povodom smrti filmskog autora i pedagoga Marka Babca održana je danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u prisustvu porodice, kolega i prijatelja čuvenog reditelja, montažera, profesora i teoretičara filma. Babac je preminuo 12. jula u Beogradu u 80. godini. Radoslav Zelenović govori...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.