„Kolo” u Operi

Izvor: Blic, 01.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kolo” u Operi

Orila se čitav vikend tradicionalna srpska pesma i igra u rumunskoj Nacionalnoj operi u Temišvaru, prodefilovalo je gradom preko 2.000 raskošnih nošnji, oživeli su običaji, najstariji zanati našeg naroda, neretko već izgubljeni" Ovogodišnja 14. evropska smotra srpskog folklora okupila je kulturno-umetnička društava iz 13 država Evrope.

- Mislim da ne postoji tako nešto živo i dinamično kao što je srpska izvorna muzika i igra. Osećate energiju koja izbija iz svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nas, ona je verovatno utkana u naše gene, naš kult i tradiciju - kaže ushićeni i nasmejani Dejan Pearc (34) iz Štutgarta, kome probe i putovanja sa KUD „Sveti Sava” dođu kao pravo osveženje nakon sati i sati rada u jednom štutgarskom birou.

Većina ovih mladih ljudi iz čitave Evrope, koji godinama čuvaju tradiciju predaka, nisu rođeni u Srbiji, a na ovu najznačajniju manifestaciju posvećenu srpskoj usmenoj kulturi doveli su i svoje inostrane prijatelje.

Izložbe starih narodnih kostima, fotografija o narodnim običajima i nošnjama Srba u Rumuniji i drugih nacionalnih zajednica sa šireg prostora ove evroregije, revijalni koncerati na otvorenom, gala koncert „Muzika Balkana”, pretvorili su centar Temišvara u jedan veseli svet tradicionalnih umetnosti.

- Manifestacija sa ovako bogatim programom, koji se tiče nacionalnih manjina, nije se dešavala u Rumuniji poslednje četiri decenije - ističe ponosno Slavomir Gvozdenović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Manifestaciju su organizovali Savez Srba u Rumuniji i AKUD „Mladost” Temišvar, uz podršku Vlade Rumunije i Ministarstva za dijasporu Srbije.

Srbi u Rumuniji

U Temišvaru su boravili i školovali se Dositej i Vuk, Branko Radičević, Đura Jakšić, Miloš Crnjanski" U Temišvaru danas postoje 23 srpska kulturno-umetnička društva, a Savez Srba je izdavač više srpskih glasila i dvadesetak knjiga čiji su autori srpski pisci iz Temišvara. Srbi su jedna od 20 nacionalnih manjina koje priznaje Vlada Rumunije. Prema popisu iz 2002, u Rumuniji ima 22.500 Srba, od kojih u Temišvaru živi preko 6.000.

Banatska kuća

U Muzeju banatskog sela u Temišvaru, koji predstavlja više tradicionalnih kuća nacionalnih manjina i rumunske većine, osveštano je juče mesto na kojem će do kraja godine biti podignuta i prva srpska kuća. Etnografski muzej banatskog sela okuplja na jednom mestu crkve-brvnare, seoske kuće i spomenike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.