Kolekcija Decenija

Izvor: Arte, 31.Okt.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolekcija Decenija

KOLEKCIJA DECENIJA - Kustosko-umetničko istraživanje Galerija Reflektor, Krčagovo kasarna, Užice 5 -11.11.2019. Otvaranje izložbe u utorak, 5. 11. u 18 sati

Umetnici: Siniša Ilić, Ansi Kasitoni, Marta Popivoda, Siniša Radulović, Branimir Stojanović, Ana Hušman

Narodno pozorište Užice, Mala scena, Trg partizana 12, Užice

Nedelja, 10.11.2019. u 18 sati

Projekcije filmova umetnika iz Kolekcije Oktobarski salon i razgovor sa autorima istraživanja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << />
Umetnici: Milica Tomić, Gordana Anđelić Galić, Bojan Fajfrić

Autori kustosko-umetničkog istraživanja: Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić

Kolekcija decenija je dugoročni kustosko-umetnički istraživački projekat koji kao polazište uzima međunarodnu kolekciju umetničkih dela savremene umetnosti Oktobarski salon, osnovanu 2011. godine. Kroz seriju izložbi i programa radovi iz ove kolekcije prikazuju se u različitim izlagačkim kontekstima, ispitujući tako i mogućnosti institucionalnih saradnji. Tako koncipiran projekat, u svom obliku i formatu promenljiv, istražuje uslove u kojima se prikazuje savremena umetnička produkcija, preispitujući istovremeno poziciju ove, ali i generalno umetničke kolekcije kao javnog dobra.

Deo Kolekcije Oktobarski salon 2018. godine dobio je status javnog kulturnog dobra.

Izdanje u Užicu realizuje se kroz dva programa.

U galeriji Reflektor biće izloženi radovi u kojima se autori bave pozicijom umetnika i umetnosti, odnosom umetnosti i društva i umetničkim radom. Dvema dodatnim intervencijama, umetničkom - crtežom na zidu i kustoskom, pisaćom mašinom na papiru otkucanim celokupnim spiskom radova koji su u kolekciji, na simbolički način skrećemo pažnju na organizaciju znanja oko umetnosti i njenog odnosa sa publikom kao i na manuelni, materijalni rad i vreme kao ključne kategorije u kritičkom i analitičkom bavljenju i sagledavanju umetnosti i kulture.

Drugi segment programa realizuje se u saradnji sa pozorišnim festivalom Bez prevoda. Na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice biće prikazani filmovi umetnika koji u fokusu imaju izvedbu, umetnički gest kao formu kritičkog mišljenja, javnog govora, referišući na jugoslovensko kulturno nasleđe.

Više o izložbi pročitajte ovde.

Program se realizuje u saradnji sa galerijom Reflektor, Narodnim pozorištem u Užicu i Festivalom Bez prevoda.

Organizatori: Kulturni centar Beograda, galerija Reflektor, Narodno pozorište Užice, Festival Bez prevoda

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.