Kočićevo pero Vidi Ognjenović

Izvor: Glas javnosti, 14.Dec.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kočićevo pero" Vidi Ognjenović

BEOGRAD - Književnici Vidi Ognjenović dodeljena je nagrada "Kočićevo pero" za roman "Posmatrač ptica".

Odluku o dodeli nagrade "Kočićevo pero" Ognjenovićevoj za "visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči" jednoglasno je doneo žiri koji je radio u sastavu: Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Nikola Vukolić (predsednik).

Žiri je u obrazloženju naglasio da "autorka sa iskrenim divljenjem posmatra nastup svog junaka koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je, takođe, neumorni posmatrač vremena i ljudi, svog bližeg i daljeg okruženja, komentator, duhoviti kozer, umetnik, čarobnjak priče, šarmer, zabavljač i rezoner".

Članovi žirija posebno su skrenuli pažnju na snagu i uverljivost pripovedanja u romanu "Posmatrač ptica", koji je "Arhipelag" objavio u dva izdanja.

"Knjiga se čita u jednom dahu. Ona je zanimljiva, psihološki i kompoziciono izbalansirana, pisana kultivisanim stilom pisca koji oseća reč, a povrh toga poznaje i tajne zanata. Sa posebnom sugestivnošću Ognjenović opisuje stradanje, strah, oskudicu, opštu atmosferu okupiranog Beograda u toku Drugog svetskog rata, grozničavu borbu za golo preživljavanje u okruženju sveopšte pogibije", smatra žiri.

Nagrada "Kočićevo pero", koju dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić" iz Banjaluke i Beograda, biće uručena Vidi Ognjenović krajem decembra u Beogradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.