Izvor: Blic, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobra verde

Kobra verde

Prošlog ponedeljka na drugom nacionalnom kanalu RTS (21-23 časa) prikazan je čuveni film nemačkog reditelja Vernera Hercoga 'Kobra verde' iz 1987. godine, poslednji veliki film ovog autora u široj svetskoj distribuciji, jer je nakon njega reditelj odabrao da filmove sam producira i prikazuje samo u nekomercijalnim okvirima. Ovaj film je označio i kraj Hercogove saradnje sa harizmatičnim Klausom Kinskim, sa kojim je zabeležio najveće svetske uspehe ('Agvire, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Božji gnev', 'Fickaraldo'). Ako se ne varam, 'Kobra verde' ('Zelena zmija') nikad kod nas nije prikazan i sada sam ga prvi put video na malom ekranu, što nije najsrećnija okolnost za dela izuzetno hrabrog autorskog pristupa. Dva sata se nisam pomerio, bez pomisli da mi je u blizini smrtonosni daljinac.

Slučaj je hteo da sam te večeri završio čitanje romana engleskog pisca Brusa Četvina 'Viceguverner Uide', po kojem je Hercog napravio ovaj film. Četvin je u nas bio gotovo neprimećen sve do ove jeseni, kad je mala izdavačka kuća 'Magnet' odjednom objavila dve njegove knjige, od ukupno šest koliko je pisac izdao za života. Od izdavača, gospodina Danila Pajvančića sam doznao da će 'Magnet' uskoro objaviti i preostale Četvinove knjige. Silno sam se obradovao jer je Četvin (1940-1987), jedan od najznačajnijih britanskih pisaca druge polovine 20. veka, autor zaumnog i hipnotičkog stila koji podseća na najboljeg Markesa ('Sto godina samoće'). Prve dve knjige, 'Viceguverner Uide' i 'U Patagoniji' govore o ludilu vladara i izgnanstvu, sa pozivom na maštovita putovanja. Mali izdavači poput 'Magneta' su biseri u našoj razrovašenoj izdavačkoj sceni.

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.