Ko zastupa izdavače

Izvor: Politika, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko zastupa izdavače

To što Srbija ove godine neće imati nacionalni štand na Frankfurtskom sajmu knjiga prirodna je posledica haotičnog stanja u samom izdavaštvu, i toga da je organizaciju štanda na pomenutom sajmu preko konkursa dobilo Udruženje izdavača i knjižara Srbije, preduzeće koje je Frankfurtskom sajmu knjiga ostalo dužno 30 hiljada evra. Niko se, zatim, nije javio na novi konkurs, pa stoga Srbije neće ni biti u Frankfurtu.

Međutim, ovo Udruženje pre svega nije obavljalo osnovnu delatnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog koje je i osnovano – da uređuje odnose među izdavačima, i da njihove interese zastupa u zemlji i inostranstvu. Zbog toga i dalje opstaje paradoks da novo udruženje ne osnivaju oni kojima je ono najneophodnije, a to su sami izdavači.

U ovom trenutku ne postoji nijedna strukovna organizacija koja bi zastupala interese izdavača. Međutim, tradicija udruživanja izdavača kod nas i te kako postoji, a tokom 50 godina glavno je bilo pomenuto Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije koje je, raspadom zemlje, dospelo do naziva Udruženje izdavača i knjižara Srbije. Ovo udruženje je i osnovalo, i tokom godina organizovalo Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, bilo je član Međunarodne asocijacije izdavača i imalo svoju izdavačku delatnost. Posle 5. oktobra 2000. godine osnovano je Poslovno udruženje izdavača SCG koje je naredne godine organizovalo Beogradski sajam knjiga; zatim Sajam organizuju kao partnerski tim Skupština grada Beograda, Beogradski sajam i Savet sajma knjiga.

U razgovoru za naš list, Simon Simonović, direktor izdavačke kuće "Rad" i predsednik Saveta Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, pre bilo kakvog pomena o osnivanju novog udruženja izdavača, govorio je o zaostalim i nerešenim protivrečnostima:

– Zašto je privatno preduzeće nazvano prvobitno Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije, a potom Srbije, nekoliko godina dobijalo novac za Frankfurtski sajam knjiga i na šta ga je trošilo? Njegovu članarinu u Međunarodnom udruženju izdavača za više godina platio je Beogradski sajam. Ko je direktora tog preduzeća, koji je naneo štetu izdavačima i knjižarima organizujući vašare širom Srbije, postavio za direktora Kulturnog centra u Parizu? Ko je, i u čije ime išao na Pariski salon knjiga, pita se Simonović, dodajući:

– Po čijem nalogu je naša ambasada u Parizu ugovorila sastanak u Ministarstvu inostranih poslova Francuske da Srbija bude počasni gost Pariskog salona 2008. godine? Koji izdavači o državnom trošku obilaze sajmove knjiga u Evropi? Ko je osnovao ili osniva Nacionalni centar za knjigu Srbije ili Beograda, i koliko to košta?

--------------------------------------------------------------------------

Ko će, ipak, biti u Frankfurtu

Na zvaničnom sajtu 59. Frankfurtskog sajma knjiga, koji će biti održan od 10. do 14. oktobra, i kao počasnog gosta predstaviti kulturu Katalonije, istaknuto je obaveštenje o nastupu izdavačkih kuća iz Srbije. To su Udruženje kosovskih izdavača iz Prištine i "Evro Đunti", Nezavisna izdavačka kuća "Alexandria Press", Kreativni centar, Male majstorije Computer Book, MC Most i "Prava i prevodi" iz Beograda.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.