Književno-muzički spektakl, festival Sofa u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2020, 09:45

Književno-muzički spektakl, festival "Sofa" u Novom Sadu

Bulevar Books vas poziva na dvodnevni književni festival "Sofa" 25. i 26. juna u Novom Sadu, kojim žele da vas upoznaju sa savremenim poetskim i proznim stvaralaštvom u regionu. Festival je zamišljen kao književno-muzički spektakl, koji treba da okupi mnoge sjajne umetnike reči na jednom mestu - na ulici, ispred knjižare Bulevar Books.

U prethodne tri godine, koliko traje festival, između ostalih koje su imali prilike da ugoste su Dževad Karahasan, Goran Marković, Marčelo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saša Savanović, Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš, Minja Bogavac, Boris Mladenović, Daniel Kovač, Vladimir Tabašević, Slobodan Tišma.. Ove godine opravdavaju, ovim imenima stečeni renome, i najavljuju Anu Vučković, Julijanu Adamović, Lanu Bastašić i Milicu Vučković.

25. jun

19:00 Lana Bastašić, razgovor moderira Milijana Pejaković

20:30 Julijana Adamović, razgovor moderira Vladislava Gordić-Petković

22:00 Nikola Škorić (Državni posao) DJ set

26. jun

19:00 Ana Vučković Denčić, razgovor moderira Jelena Andjelovska

20:30 Milica Vučković, razgovor moderira Maja Solar

22:00 Daško i Mlađa LIVE Radio i DJ set

Lana Bastašić je bosanskohercegovačka spisateljica rođena u Zagrebu. Završila je studije engleskog jezika i književnosti i odbranila master rad iz Kulturoloških studija. Objavila je dve zbirke kratkih priča, jednu knjigu priča za djecu, i jednu zbirku poezije. "Uhvati zeca", njen prvi roman, objavljen 2018. godine u izdanju Kontrasta, reizdanju BOOKA-e 2020, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i najuži izbor za nagradu Biljana Jovanović, a ove godine nagrađen priznanjem Evropske unije za književnost. Kratke priče su joj uključene u mnogobrojne regionalne antologije. Osvojila je nagradu Zija Dizdarević u Fojnici (2010. i 2011. godine), nagradu Ulaznica u Zrenjaninu, specijalnu nagradu žirija na festivalu Karver: Odakle zovem u Podgorici, nagradu Kamernog teatra 55 u Sarajevu za najbolju neobjavljenu bh. dramu, prvu nagradu na Danima poezije u Zaječaru za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, i nagradu Targa UNESCO za poeziju.

Julijana Adamović je rođena u Bačkoj. Diplomirala je socijalnu pedagogiju, a magistrirala dečju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je zbirku priča “Kako su nas ukrali Ciganima” (Vinkovci, 2008. godine), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko delo u Hrvatskoj 2008. godine nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarcaza - Najbolji prvenac Slavonije u 2008. godini. Izdavačka kuća VBZ iz Zagreba 2009. godine objavila je Julijaninu zbirku kratkih priča pod nazivom “Konzerviranje”. Roman za decu “Da ti pamet stane” izašao je u izdanju Hrvatskog društva književnika za decu i mlade, u Zagrebu 2013. godine. Iste godine objavila je i zbirku priča za decu “Dnevnik sivog mačka i druge priče”, koju je napisala u koautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima Sergei Chatgris. 2015. godine objavila je zbirku poezije „Sunce na šalteru“, a sledeće godine zbirku priča „Glineni anđeli“. Roman "Divlje guske" objavljen je 2018. godine u izdavačkoj kući Hena Com iz Zagreba i Laguni iz Beograda. Ovaj izvanrdena i vanserijski roman se našao u užim izborima svih značajnijih književnih nagrada u regionu.

Ana Vučković (udato Denčić) rođena je u Beogradu. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zatim i master-studije filmologije na istom fakultetu.

Ana već dugo uređuje i vodi nekoliko emisija iz oblasti kulture na Radio Beogradu 2. Pored toga, piše kolumnu za City magazin, a do skoro je uređivala i vodila program i na Radio Aparatu. Velika je ljubiteljka pop kulture o kojoj neretko piše u svojim romanima. Objavljeno joj je pet knjiga: Epoha lipsa juče (2003), Lust 'n' Dust (2004), Plišani soliter (2007), Surfing Serbia (2012) i Yugoslav (2019). Kao veoma mlada objavila je svoj prvi roman „Epoha lipsa juče“, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Nakon samo par godina, njena zbirka priča „Plišani soliter“ ušla je u uži izbor za još jedno prestižno priznanje – nagradu Isidora Sekulić. Roman Yugoslav objavljen prošle godine ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Milica Vučković je rođena u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za primenjeno slikarstvo, na kojem sada završava doktorske studije. Imala je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, i dosta grupnih izložbi. Slikaraka, tattoo majstor, atletičarka i pisac. Prošle godine objavila je svoj prvi roman 'Boldvin, i rasprodat tiraž. Boldvin jeste prvi roman akademske slikarke Milice Vučković, ali ne i prvi njen iskorak na polje književnosti – zbirku kratkih priča 'Roj' objavila je 2014. godine, a tri godine kasnije dobila je i prvu nagradu na Biber konkursu za priču 'Jedu ljudi i bez nogu'. Svoje slikarsko umeće Milica je prenela u literarna dela – u romanu Boldvin ćemo primetiti kako nam sa mnoštvom sitnih detalja, razmišljanja, ideja i postupaka slika glavnu junakinju Nađu, koja, što se dublje upuštamo u priču, postaje sve življa i realnija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.