Knjige 50 nijansi i dalje zavode

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige "50 nijansi" i dalje zavode

Erotska trilogija "Pedeset nijansi" nastavlja da obara sve rekorde u Sjedinjenim Američkim Državama gde je broj prodatih primeraka premašio 20 miliona, saopštili su izdavači.

Kako prenosi AFP, Amerikanci su postali najveći ljubitelji ovog erotskog serijala britanske autorke E. L. Džejms o 21-godišnjoj studentkinji književnosti Anastasiji Stil i njenom 27-godišnjem sadističkom ljubavniku milijarderu Kristijanu Greju.

"Do ponedeljka smo u SAD prodali više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 20 miliona primeraka u svim formatima, tradicionalnim i elektronskim", kazao je Rasel Pero, predstavnik izdavačke kuće "Vintidž buks" koja je trilogiju objavila u SAD pre samo četiri meseca.

"Vol strit džornal" je početkom sedmice preneo da je dosad na tržistima engleskog govornog područja u svetu prodat 31 milion primeraka ovih romana koji se trenutno prodaju u 41 državi (u Srbiji je prvi deo, "50 nijansi siva", nedavno izdala "Laguna").

Više od popularnosti ove "pornografije za mame" (kako su je nazvali mediji u Britaniji) analitičare iznenađuje brzina prodaje - trilogija je za 6 meseci dostigla tiraž za koji je serijalima "Sumrak saga" Stefani Majer i "Milenijum" Stiga Lašona bilo potrebno tri godine.

Studiji "Juniverzal" i "Fokus fičers", koji su u martu otkupili prava za filmsku adaptaciju "50 nijansi siva" za 5 miliona dolara, objavili su da će Majkl de Luka i Dejna Bruneti - saradnici na ostvarenju "Društvena mreža" - biti producenti.

"U svojoj srži '50 nijansi siva'" je složena ljubavna priča koju na veliki ekran može da prenese samo delikatna i prefinjena ruka", kazala je Dona Lengli iz "Juniverzala" u zvaničnom saopštenju. "Reputacija koju imaju Majk i Dejna je ono što tražimo u kreativnim partnerima i drago nam je da su oni deo tima".

Javnost s nestrpljenjem očekuje i otkrivanje imena reditelja i glavnih glumaca, a jedna naučnica već se poigrala foto-robotom Kristijana Greja za kojim uzdišu milioni čitateljki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.