Knjiga ovenčana Bukerom i na srpskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2011, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga ovenčana Bukerom i na srpskom

BEOGRAD -

Knjiga "Smisao za kraj" (The Sens of an Ending) za koju je engleski pisac Džulijan Barns dobio Man -Buker, jednu od najuglednijih nagrada za englesko govorno područje, biće objavljena u srpskom prevodu do kraja godine.

To je danas saopštio njegov izdavač "Geopoetika" koji je do sada objavio devet knjiga Barns, koji je za proteklih desetak godina stekao kultni status među srpskim knjigoljupcima.

Glavni urednik "Geopoetike"Vladislav Bajac rekao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su autorska prava za novelu za koju je Barns sinoć dobio Bukera, kupljena čim se knjiga pojavila i da je prevodi anglista prof. dr Zoran Paunović.

On je izrazio zadovoljstvo što će poklonici Barnsove proze dobiti u ovoj godini čak dva naslova pošto je nedavno štampana zbirka priča "Puls".

Bajac je otkrio da se i nagrađena novela bavi temom smrti kao i najnovije priče, ali da je malo vedrija jer donosi sećanja na detinjstvo i mladost i zato se pre može okarakterisati kao priča o "nestalnosti sećanja".

Engleski pisac Džulijan Barns (65) dobitnik je najuglednije književne nagrade anglosaksonskog područja, Man-Buker, za 2011. godinu za novelu "Smisao za kraj", preneo je Rojters.

Barns je do sada već tri puta bio u najužem izboru za Man- Bukera koji se dodeljuje za najbolju fikciju piscima iz zemalja Komonvelta i Republike Irske i Zimbabvea.

Barnsu je pripalo priznanje koje je jednom prilikom nazvao " otmenim bingom". Buker mu je promakao 1984. za "Floberovog papagaja", 1988. za "Engleska, Engleska" i 2005. za "Artura i Džordža".

Predsednica žirija Stela Remington je izjavila da su se "odlučili da nagrade novelu, delo ima 150 strana, jer su zaključili da je uprkos kratkoći tako neverovatno bogato, koncetrovano, puno informacija da nije dovoljno da se jednom pročita da bi se proniknulo u sve finese".

"To je vrsta knjige koja je veoma čitljiva, ali se može čitati više puta", istakla je Remingtonova pre svečanog uručivanja nagrade u londonskom Gildholu.

To nije najkraća knjiga koja je do sada dobila Man- Bukera pošto je 1979. nagrađena knjiga "Na obali" Penelope Ficdžerald koja je imala 132 strane.

Barnsu ova nagrada donosi ček na 50.000 funti (80.000 dolara), ali se pokazalo da je mnogo važnija povećana prodaja ne samo nagrađene knjige već i celokupnog opisa laureta.

Barns je veoma popularan pisac u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući "Geopoetika" koja je tokom proteklih desetak godina objavila :" Floberovog papagaja", "Istoriju sveta u 10 1/2 poglavlja", "Ljubav itd", "Troje", "Nije to ništa strašno", zbirke priča "Sto od limunovog drveta" i "Puls".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.