Knjiga o Bunjevcima na prilomu vikova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o Bunjevcima "na prilomu vikova"

U Muzeju Vojvodine promovisana je knjiga "Na prilomu vikova - studije o Bunjevcima". Knjiga je nastala nakon sedmogodišnjeg izlaska naučnog časopisa "Bunjevački pregled", delom kao zbornik tekstova, a delom kao plod novih istraživanja.

Knjiga "Na prilomu vikova - studije o Bunjevcima" donosi vredne istorijske činjenice o nastanku Bunjevaca i o teškoj i komplikovanoj istoriji tog naroda, periodima kada nisu bili priznati. O identitetu nacije, tri autora pisala su iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uglova.

Drago Njegovan , direktor Muzeja Vojvodine, je istakao nastojanje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine koji nastoji da što više naučno valorizuje prošlost i identitet Bunjevaca.

"Moje je bilo da istražujem porodice bunjevačke koje su dale doprinos vojnoj istoriji habzburške monarhije, Vojvodine i Srbije. To su istorijski podaci koji su nepoznati u okviru naše i srpske istorije, a Habzburzi ne znaju da smo imali 20 njihovih generala", ističe Zvonko Stantić, jedan od autora knjige.

U knjizi autori traže i odgovor na pitanje kako Bunjevci da nađu svoje mesto u današnjim evropskim okvirima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.