Knjiga Sačuvana ognjišta o ženama u Prvom svetskom ratu

Izvor: Beta, 08.Apr.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga Sačuvana ognjišta o ženama u Prvom svetskom ratu

GORNJI MILANOVAC, 8. aprila 2014. (Beta) - Knjiga autora Živka Perišića "Sačuvana ognjišta" predstavljena je u utorak u Gornjem Milanovcu povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i Dana opštine, koji će biti obeležen 23. aprila.

Tema Perišićeve knjige je život žena suvoborskog kraja čiji su muževi bili na frontu ili u logoru i zarobljeništvu, a one su ostale da odgajaju decu, obradjuju zemlju i čuvaju kuću.

U predgovoru knjige, Perišić, inače dopisnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << novinske agencije Beta, je napisao da su mnoge žene u dva svetska rata bile trudne i radjale decu i da su njihove muževe, ako bi se vratili, na kapijama dočekivali odrasli sinovi i kćeri.

"One koje su ostajale same mučenički su živele, ali decu ženile i udavale, potomstvo se radjalo i loza sačuvala a njihova imena nigde nisu zapisana iako su ginule sa 30 i 40 godina za svoje potomstvo", zapisao je Perišić.

U knjizi je obradjeno 96 sudbina žena čime je trajno sačuvana uspomena na te najveće heroine u ratovima koje su brinule o potomstvu.

U selu Leušići 1943. godine žene su sahranjivale mrtve jer nije bilo muškaraca.

Istoričar Miloš Timotijević rekao je da nabrajanje imena tih žena i njihovih sudbina obezbedjuje da se njihovo stradanje sačuva od zaborava a nove generacije podsete na užase prošlosti.

U knjizi "Sačuvana ognjišta" prvi put je objavljen spisak imena svih 67 žena poginulih u Drugom svetskom ratu iz opštine Gornji Milanovac i navedeno da su egzekutori, pored do sada pominjanih četnika i Nemaca, bili i partizani, odnosno KNOJ-evci.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.