Knjiga Julije Frank iz Samizdata

Izvor: B92, 14.Apr.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga Julije Frank iz Samizdata

Izdavač Samizdat B92 je u svojoj ediciji ,,Busola’’ upravo objavio novu knjigu nemačke spisateljice Juljie Frank ,,Poludnica’’.

U svom romanu ova berlinska spisateljica pripoveda o životu žene u dramatičnom vremenu u predvečerje prvog svetskog rata, prilikama u Berlinu dvadesetih godina prošlog veka i još jednom velikom ratu, kao i načinima kojima se junakinja Helena bori za ostvarenje svojih snova i pokušava da sačuva ono što to je do tada stekla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Helena upada u nemilosrdni vihor jednog strašnog veka u kome se uz majstorsko pripovedanje Julije Frank stvara veliki porodični roman i ep o uzbudljivom i upečatljivom vremenu.

Roman ,,Poludnica'' se smatra za jedan od najboljih novijih nemačkih romana, a nagrađen je Nemačkom književnom nagradom 2007. godine (Deutscher Buchpreis) i preveden je na čak 33 svetska jezika.

U obrazloženju žirija Deutscher Buchpreis za 2007. Godinu piše: „Knjiga osvaja jezičkom upečatljivošću, pripovedačkom snagom i psihološkim intenzitetom. Roman za duge razgovore."

Julia Frank rođena je 1970. godine u Berlinu. Studirala je staroamerikanistiku, filozofiju i noviju nemačku književnost na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Godine 1998. debituje sa „Novim kuvarom" (Der neue Koch), potom se pojavljuju „Sluge ljubavi" (Liebdiener, 1999), „Krivo sletanje. Priče koje se mogu opipati" (Bauchlandung. Geschichten zum Anfassen, 2000) i „Logorska vatra" (Lagerfeuer, 2003).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.