Knežević u Haosu

Izvor: SEEcult.org, 14.Mar.2015, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević u Haosu

Galerija Haos najavila je od 17. marta izložbu radova na papiru novosadskog umetnika Slobodana Abija Kneževića, grafičara poznatog ne samo po grafikama, već i po crtežima i kolažima, a njihov izbog biće predstavljen u galerijskom prostoru na dva nivoa u vidu retrospektive.

Osnovni medij izražavanja Kneževića je crtež u kojem se, kako je naveo Dejan Radovanović u tekstu u katalogu, najkomotnije oseća tražeći ono što sam naziva likovnom predstavom predmeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org <<
Već u najranijim crežima, pre i za vreme studija, linija u Kneževićevom radu gubi opisivački karakter i postaje instrument analize, dekonstrukcije i rekompozicije oblika i smisla. Realitet stolica, vrata, vratanca peći – poznatih, uobičajenih i prihvaćenih predmeta, pokreće se izborom i ritmom linije koja kao laserski zrak ili skalpel zaseca i otklanja nebitno u definiciji suštine, naveo je Radovanović.

Knežević je završio 1977. godine Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek grafike, a magistarske studije 1979. godine, u klasi profesora Marka Krsmanovića.

Član je ULUS-a i ULUV-a, a od 1980. godine je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (od 1996. u zvanju redovnog profesora za predmet Grafika sa tehnologijom i Crtanje sa tehnologijom).

Tokom dugogodišnje umetničke karijere izlagao je grafike, crteže, ”kartone”, skulpture, kolaže i slike na više od 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Švajcarska). Učesnik je i više od 300 kolektivnih izložbi.

Od početka 80-ih godine izlaže i na značajnim bijenalima u zemlji i inostranstvu (Zagreb, Berlin, Krakov, Katovice, Katanija, Beograd, Varna, Sofija, Tokio, Gornji Milanovac, Užice, Lođ…).

Dobitnik je 17 nagrada za grafiku i slikarstvo, među kojima su Zlatna igla 67. Prolećne izložbe ULUS-a 1995, Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1996, Srebrna igla na Međunarodnoj izložbi suve igle u Užicu 2005, prva nagrada na VI EX-YU izložbi grafike u Beogradu 2012. i Medalja za ukupno stvaralaštvo Zavoda za kulturu Vojvodine 2013.

Izložbu Kneževića u Haosu otvoriće književnica i režiserka Vida Ognjenović, a biće je moguće obići do 10. aprila.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.