Klasik italijanske književnosti „Arturovo ostrvo“ Else Morante u prodaji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2023, 15:03

Klasik italijanske književnosti „Arturovo ostrvo“ Else Morante u prodaji

Knjiga koja obuzima kao oluja

Objavljena 1957. godine, knjiga Arturovo ostrvo je nesumnjivo najlepši roman Else Morante. Ovenčano najvećom italijanskom književnom nagradom Strega, veliko i nezaobilazno delo italijanske spisateljice, u kom pripoveda o jednom dečaku i njegovom sazrevanju na ostrvu koje predstavlja ceo njegov svet, kroz dirljiv i dramatičan prikaz gubitka detinjeg idealizma i neizbežne sile strasti, uskoro će biti dostupno i na srpskom jeziku.

Čitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovog remek-dela prenosi čitaoca u daleki svet, uranja ga u atmosferu fantastične Pročide, otvarajući široku i duboku pukotinu u životima svakog od nas. Iz detinjstva izranjaju sećanja, glasovi, mirisi; nisu otišli, ostali su tu pod gomilom prašine u najskrivenijim udubljenjima našeg uma.

Mladi Arturo odrasta skoro potpuno izolovan u staroj vili na ostrvu Pročida u Napuljskom zalivu. Ostao je bez majke, a svojeglavi otac, koji ga je kao dete ostavio na ostrvu, vraća se samo sporadično. Odsečen od društva, dečak živi u skoro potpunoj samoći: luta ostrvom sa svojim voljenim psom, plovi u čamcu i čita priče o vrlim junacima i avanturistima, koje poistovećuje sa ocem. Otac mu je veliki uzor – visok, plav, neustrašiv.

Dečakov svet se okreće naglavačke kada se otac vrati iz Napulja sa mladom ženom kojom se upravo oženio. Ona je samo malo starija od Artura i, kao dobra vernica iz velikog grada, zalaže se za sve što Arturo mrzi. Njeno prisustvo na ostrvu razbija idilu iz detinjstva, budi strasna osećanja i vuče porodicu ka bolnim konfliktima.

Roman je napisan s neuobičajenim narativnim majstorstvom, pun sadržaja, slika i senzacija, jer je autorka želela da stvori dualizam između pogleda na svet najpre deteta, a zatim adolescenta, kao i predstavljanja stvarnog i svakodnevnog sveta u vreme u koje je radnja smeštena. Arturo posmatra i tumači sve što se dešava oko njega, koristeći sve svoje iskustvo koje je stekao kao dete, a opet je snažna i odlučna figura, rešena da se nikada ne prepusti samosažaljenju.

Moj dom se nalazi nedaleko od trga i gusto zbijenih gradskih kuća. Ali, u mom sećanju, to je postalo izolovano mesto, oko kojeg samoća stvara ogroman prostor. Tu je, zao i divan, kao zlatni pauk koji je prelio svoju mrežu po celom ostrvu.

„Veličanstven roman od čije psihološke oštrine zastaje dah. Naizmenično razoran i nezemaljski.“ – Kirkus Reviews

„Fascinantno.“ – Elena Ferante

Dragulj italijanske književnosti Arturovo ostrvo, za sve koji traže introspektivnu, dirljivu, potresnu i gorku priču, podeljenu između tišine samoće, surovog života i očajničke potrebe za naklonošću, dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Dva najbrža čitaoca koja se jave na mejl [email protected] dobiće po jedan primerak knjige.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.