Kič kao vitalni činilac globalizma

Izvor: B92, 31.Dec.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kič kao "vitalni činilac globalizma"

Izdavačka kuća „Arhipelag“ za kraj 2014. godine sačuvala je za svoje čitaoce novu knjigu Vide Ognjenović, zbirku eseja „Visoka voltaža“.

Nova knjiga Vide Ognjenović donosi eseje o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici modernih Argonauta koji su na čudesan način, dostojan najvećih zapleta moderne istorije, spasili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rusku avangardu od političkih i policijskih progona i zabrana.

Govoreći o kulturi i književnosti u doba globalizacije, Vida Ognjenović pokazuje da je moderno doba postalo, pre svega, doba beskrajne zabave u kome se kič pokazuje kao „vitalni činilac globalizma“.

Otuda u modernom vremenu, naglašava Vida Ognjenović, traje stalni spor između dva koncepta života i kulture. Jedno je koncept „male prodavnice retkosti“, dok je drugo koncept „sveta kao tržnog centra“ i „velike robne kuće“ u kojoj nisu važna pojedinačna ostvarenja ni autorske osobenosti, pa ni stvarne potrebe savremenika, već samo veliki brojevi proizvodnje i prodaje.

U nekoliko eseja u knjizi „Visoka voltaža“ raspravlja se o internetizmu i oglašenoj krizi čitanja, pri čemu Vida Ognjenović zastupa uverenje da čitanje, uprkos svemu, ostaje „iskušavanje beskonačnosti“ i prostor za osvajanje slobode.

Čitaoce će posebno pleniti eseji posvećeni piscima, glumcima, umetnicima, značajnim savremenicima ili velikim figurama iz kulturne istorije. Junaci ove knjige su Danilo Kiš i Mirko Kovač, Borislav Mihajlović Mihiz i Ljubomir Simović, Mira Stupica, Olivera Marković i Ksenija Jovanović, Zoran Radmilović, Petar Banićević i Slobodan Aligrudić, Petar Kralj i Mira Banjac, Đurđija Cvetić i Svetlana Bojković, Predrag Ejdus i Miki Manojlović, Ognjenka Milićević i Marina Helman Čuturilo, Zoran Đinđić i Dragoljub Mićunović, Klaudio Magris i Milo Dor.

Na poseban način junaci ove knjige postaju Jovan Sterija Popović, Mokranjac, Milica Stojadinović Srpkinja ili Anka Obrenović, ali i gradovi kao što su Sremski Karlovci i Budva.

U ovim strasnom i inspirativno pisanim esejima govori se o vrednostima koje su u modernim vremenima oblikovane u književnosti i pozorištu, na fimu ili u arhitekturi, teoriji umetnosti ili u muzici, u građanskom angažmanu ili u javnom životu. Otuda su eseji u knjizi „Visoka voltaža“ neskrivena pohvala retkostima u kulturi i umetnosti.

Nastajali u poslednjih nekoliko godina, eseji Vide Ognjenović u knjizi „Visoka voltaža“ pisani su u ključu pripovedanja i čitaju se kao uzbudljive priče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.