Keri Fišer: Kako sam se izborila sa bipolarnim poremećajem

Izvor: Blic, 29.Dec.2016, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri Fišer: Kako sam se izborila sa bipolarnim poremećajem

Keri Fišer je pre par meseci počela da piše kolumnu "Saveti sa mračne strane" za britanski "Gardijan", u kojoj je odgovarala na pisma čitalaca. Jedna čitateljka upitala ju je kako da se nosi sa bipolarnom bolešću, od koje pati i Fišerova.

Evo Kerinog odgovora:

"Rečeno mi je da sam bipolarna kada sam imala 24 ali nisam to mogla da prihvatim sve do 29. godine kada sam se predozirala i nakon toga postala čista. Tek tada sam uvidela da ništa drugo ne može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objasni moje ponašanje.

Odlasci na sastanke Anonimnih alkoholičara pomogli su mi da vidim da ima još ljudi sa istim problemima i da su oni bili spremni da pričaju o tome, čak i da pronađu dozu humora u svemu.

U početku mi se te grupe nisu dopadale. Osećala sam se kao da sam po kazni naterana da sedim sa ekipom neprilagođenih, poput mene. Onda je neko rekao, 'Ne morate da uživate na tim sastancima, ali idite dok vam ne postane prijatno'. To me je iznenadilo. Nisam morala da volim nešto što radim? Opa, kakav koncept. Mislila sam da moram sve da volim i da, ukoliko mi se vremenom nešto ne svidi, imam dozvolu da odustanem. Ali, ako nisam morala to da volim - ako je samo trebalo da spustim glavu i preguram neka neprijatna osećanja dok ne stignem na drugu stranu - kakva ideja! Moj komfor nije bio najvažnija stvar već prevazilaženje teškog osećanja. Koliko god dugo i nepravedno da mi je sve to delovalo, moj posao je bio da to uradim.

Bipolarnost je teška bolest sa mnogo izazova i nema drugog izbora nego da se suočimo sa njima. Gledaj na to kao na priliku da budeš heroj - ne heroj u fazonu 'Preživela sam u Mosulu tokom bombardovanja', već heroj u smislu emotivnog opstanka. Priliku a budeš dobar primer drugima koji možda imaju istu bolest. Zato je važno da nađeš zajednicu, ma kako malu, sačinjenu od drugih bipolranih osoba sa kojima ćeš podeliti iskustvo i pronaći utehu u tome da nisi sama.

Zar ti ovo ne izgleda kao da znam o čemu pričam? Istina je, nikad nisam umela ono što tebi, izgleda, ide od ruke: da izbalansiram školu, posao i kuću. Ja sam napustila dom i školu. Tako da, ma kako ti sve to izgledalo teško, ti već imaš prednost. Uspela si više nego što sam ja u tvojim godinama i to je hrabro.

Ne moraš mnogo da voliš ono što radiš, samo moraš da ga odradiš. Možeš da pustiš da se sve raspadne i osetiš se poraženo i beznadežno i kažeš sebi da tako više ne možeš. Ali, evo, pisala si mi, a za to je potrebna hraborost. Sada nastavi da gradiš na toj osnovi. Prođi kroz neprijatna osećanja i nađimo se na drugoj strani. Kao tvoja sestra po bipolarnosti, ja ću te posmatrati. Pokaži i meni i sebi šta sve možeš da ostvariš".

Ostale kolumne možete pročitati ovde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.