Kazanj na kulturnoj karti sveta

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazanj na kulturnoj karti sveta

17.05.2012. -

Zvezde svetskog baleta okupile su se krajem maja u glavnom gradu ruske republike Tatarstan Kazanju. Ovde je otvoren 25. Međunarodni festival klasičnog baleta Rudolf Nurijev.

Ove godine festival koji organizuje Tatarsko nacionalno pozorište opere i baleta proslavlja 25-godišnji jubilej. Proslavljeni majstor svetske baletske umetnosti 20. veka Rudolf Nurijev lično je dao pristanak da festival u Kazanju nosi njegovo ime – on se ponosio tatarskim korenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svoje porodice. Nekada je trebalo objašnjavati kakav je to festival, šta je to Kazanj. Sada to nije potrebno. Festival privlači najbolje igrače iz čitavog sveta.

Za Kazanj u svetu znaju ne samo zahvaljujući festivalu koji nosi ime Nurijeva. Svake godine ovde se sakupljaju svetske operske zvezde kako bi učestvovale u festivalu u čast velikog ruskog basa Fjodora Šaljapina koji je trijumfalno započeo svoju karijeru na kazanskoj operskoj sceni.

Tatarsko pozorište opere i baleta centar je kulutrnog života grada. Sve karte suprodate, takav natpis prati bukvalno sve njegove predstave, od remek-dela evropske klasike do tatarskih nacionalnih opera i baleta. Između ostalog, najbolja postavka poslednje sezone bila je obnovljena opera Džalil, koja ne prestaje da se izvodi od 1957. godine. Ona je posvećena čuvenom tatarskom pesniku čije ime nosi pozorište – Musi Džalilu. Pozorište je čuveno i po svojim solistima – neke od njih žele da dobiju mnoge svetske prestonice. Na primer, sa tatarskim slavujem, kako nazivaju albinu Šagimuratovu, već danas strani impresariji pregovaraju čak za 2019. godinu! Tako da pevačica može sebi da dopusti da bude izbriljiva.

Ako me dirigent oduševi svojim idejama, time kako vidi predstavu, ako me postavka zanima, ja ću u njoj učestvovati, izjavljuje Albina Šagimuratova koja više voli rodnu scenu.

Tatarstan je čuven i po svojoj kompozitorskoj školi. Jedan od njenih korifeja Rašid Kalimulin, čija se muzika izvodi po čitavom svetu, u intervjuu za Glas Rusije je istakao:

Svaki region Rusije je na svoj način samosvojan, svaki donosi nešto novo, sveže. Ako se govori o Kazanju, u postsovjetsko vreme upravo ovde se pojavio prvi festival savremene muzike Evropa-Azija, festival klasične gitare. Ovamo dolaze izuzetni izvođači iz čitavog sveta. Kulturni život ovde prosto ključa.

I još jedno čuveno ime dao je svetu Kazanj. To je istaknuti kompoztor Sofija Bubajdulina, čiji je 80. rođendan prošle jeseni ovde obeležen novim festivalom savremene muzike Konkordija. Simfonijski orkestar Tatarstana istupao je na njemu pod rukovodstvom novog glavnog dirigenta Aleksandra Sladkovskog. Između ostalog, pozivajući maestra Sladkovskog na ovu dužnost, prdsednik Republike Tatarstan Rustam Minihanov je poželeo da se muzički kolektiv izjednači po popularnosti sa tatarskim hokejaškim klubom Ak bars. Takvo poređenje je sasvim objašnjivo. Jer Kazanj se priprema da postane ne samo kulturna prestonica: 2013. godine on će biti domaćin velikog svetskog sportskog događaja – Univerzijade.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.