Izvor: Politika, 27.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofalan položaj knjige

Buduće organizacije sajmova knjiga u Beogradu treba da preuzme Ministarstvo kulture Republike Srbije kako bi, od dobiti podeljene sa Beogradskim sajmom, bilo unapređeno izdavaštvo u Srbiji. Obavezna kontrola plaćanja PDV-a, jačanje knjižarske mreže i pravednija raspodela sajamskog prostora rešenja su za katastrofalan položaj knjige u Srbiji. Uz to, u organizaciju predstavljanja srpske književnosti i izbor knjiga za sajmove u inostranstvu treba više uključiti domaće izdavače.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ovo su samo neki od predloga koji su izrečeni juče na sastanku Saveza izdavača Srbije, održanom u okviru 54. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, kojim su predsedavali Zoran Kolundžija iz novosadskog „Prometeja”, Zoran Stojanović iz Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića i Zoran Gutović iz „Pravoslavne reči”. Povod za ovu diskusiju, kojoj su se priključili i drugi manji izdavači poput „Finese” i „Zadužbine Andrejević”, bila je, kako je naglašeno, nepravedna raspodela sajamskog prostora, ali i potreba da se neke stvari u vezi sa izdavaštvom u Srbiji što pre promene. Zoran Kolundžija izneo je podatke prema kojima na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu nema 800 izlagača, kako naglašavaju organizatori, već ukupno 287 izlagača, zajedno sa inostranim i onima iz različitih kulturnih i obrazovnih institucija. Kolundžija je naveo i podatak da je ovoga puta bilo trideset pritužbi na dodelu sajamskih štandova, ali da nijedna nije dobila odgovor, kao i zamerku da najbolja mesta po pravilu dobijaju beogradski izdavači, dok su oni iz unutrašnjosti skrajnuti.

Kada je reč o lošem stanju u kojem se nalazi srpsko izdavaštvo juče su se mogli čuti podaci o tome da izdavači godišnje za plaćanje PDV-a daju više od 100 miliona dinara, što je veliki doprinos državi, a za katalogizaciju i ISBN broj daje se više od 25 miliona dinara. Od postojećih 300 knjižara u Srbiji, značajniji promet za izdavače ima samo 15.

„To su sve razlozi zbog kojih je neophodno stvoriti drugačiju strategiju zaštite izdavaštva i knjige u Srbiji”, rekao je Kolundžija. Ministar kulture Nebojša Bradić saslušao je juče predloge izdavača i naglasio da će sledeća godina biti proglašena godinom knjige u Srbiji, a da će posebna pažnja biti posvećena prevođenju i predstavljanju naše knjige u svetu i inostrane knjige u Srbiji.

M. V.

[objavljeno: 28/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.