„Karmina Burana” u „Sava centru”

Izvor: Politika, 26.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Karmina Burana” u „Sava centru”

Delo Karla Orfa u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora RTS, mešovitog i dečijeg hora RTS, ali i nedavno oformljenog amaterskog hora Beograđana „Music Lovers”

„Karmina Burana” Karla Orfa, jedna od najpopularnijih partitura svetske umetničke muzike, posle pet godina ponovo će biti izvedena večeras od 20 časova u Velikoj dvorani „Sava centra”. Simfonijskim orkestrom i horom RTS, mešovitim i dečijim horom RTS, ali i nedavno oformljenim amaterskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << horom Beograđana „Music Lovers”dirigovaće maestro Bojan Suđić, dok će se u solističkim deonicama predstaviti Sofija Pižurica, sopran, Mark Fauler, tenor iz Australije, i Peter Edelman, bariton iz Austrije.

Poznato delo Karla Orfa poslednji put je izvedeno u Beogradu 2003. godine, kada je na sceni „Sava centra” bilo preko 600 učesnika, učenika srednjih muzičkih škola, predvođenih dirigentom Suđićem koji podseća da na muzičkoj sceni Beograda treba izvoditi dela koja su publici već poznata.

– Ponovno izvođenje „Karmine Burane” je najbolji način da se najšira publika upozna sa umetničkom muzikom, a ta publika će kasnije, možda, izgraditi sopstveni muzički ukus kada je u pitanju klasična muzika. Orfovo delo je veoma pevljive melodije, delo koje je na najbolji način našlo svoj put do slušalaca postavši popularnije od mnogih pop i rok kompozicija– istakao je Suđić.

Uz Hor RTS-a večeras nastupa i pridruženi hor Beograđana „Music Lovers”, zaljubljenika u amatersko-horsko pevanje, za čije je članove nedavno održana audicija, i koji će nastaviti saradnju sa Horom RTS i u drugim projektima donoseći interpretaciji novu i svežu energiju. Publika će, tokom koncerta, moći da prati prevod teksta na titlu a scenska statičnost, svojstvena za umetničku muziku, biće osvežena vinjetama ansambla „Renesans” koji svojom muzikom oživljava 13. vek, izvodeći najlepše pesme iz zbornika „Karmina Burana” u autentičnom duhu epohe.

Za večerašnju rolu solistkinja Sofija Pižurica kaže da je reč o najkraćoj ali najzahtevnijoj ulozi koju je imala do sada. Mlada umetnica je diplomirala na FMU u klasi Biserke Cvejić, a iza sebe ima ostvarene uloge u operama Mocarta, Donicetija, Ofenbaha, Verdija, Pučinija, Bizea, i drugih. Solista Mark Fauler Orfovo delo je već izvodio, i to na turneji po Australiji i Bugarskoj.

Inače, „Karmina Burana” predstavlja zbornik sa oko 200 narodnih pesama iz 13. veka, koji je pronađen u jednom bavarskom samostanu početkom 19. veka. Autori pesama bili su studenti, odbegli monasi, filozofi i pesnici, a u njima su obrađene raznovrsne teme iz života srednjovekovnog čoveka. Jezičko, muzičko i žanrovsko bogatstvo „Karmine Burane” inspirisalo je nemačkog kompozitora Karla Orfa (1895–1982), koji je komponovao istoimeno delo 1936. godine.

M. S.

[objavljeno: 27/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.