Karmina Burana  u Centru Sava

Izvor: RTS, 27.Maj.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karmina Burana" u Centru "Sava"

Posle više od pet godina, u Centru "Sava" ponovo se izvodi "Karmina Burana" Karla Orfa. Delo je izabrano da bude deo obeležavanja 80 godina postojanja Simfonijskog orkestra RTS-a. Jedan od razloga zašto je uvršteno u svečarski repertoar jeste i to što je kompozicija nastala 1937. godine, iste godine kada je osnovan Simfonijski orkestar RTS-a.
U izvođenju "Karmine burane" učestvovaće i Simfonijski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << orkestar i Hor Fakulteta muzičke umetnosti, Dečji hor RTS-a i hor "Kolibri", Akademski hor "Obilić", Institut za umetničku igru, uz soliste soprana Mariju Mitić (Srbija/Nemačka), tenora Dejana Vrbančiča (Slovenija) i baritona Ivana Tiriona (Belgija).

Orfov muzički jezik je jednostavan, neposredan, njegova dela odlikuju snaga i ekspresivnost, ali iza spoljašnje jednostavnosti Orfovog rukopisa kriju se mnoga značenja i njegove partiture omogućavaju slojevita čitanja.
Mada kantatu izvode i omladinski i amaterski ansambli, novu dimenziju njenog zvuka mogu da raskriju tek vrhunski profesionalci i to je razlog što je maestro Bojan Suđić izabrao da je predstavi publici u godini jubileja. 
Tekst za "Karminu buranu" Orf je našao u istoimenom srednjovekovnom nemačkom zborniku u kojem su skupljene pesme omiljene među mladim studentima teologije, ali daleke od religioznih tema.
Pesme su se odnosile na uživanje u vinu, ljubavne teme, pastoralnu liriku, satiru na račun crkve i vlasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.