Kareras, konačno

Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kareras, konačno

Slavni španski tenor Hose Kareras nastupiće sutra (20) u „Beogradskoj areni", uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a. Biće to njegovo drugo gostovanje u Beogradu. Nakon prošlogodišnje blamaže organizatora Dragana Vujina, kada je koncert otkazan u poslednjem trenutku, ovog puta Karerasa dovodi renomirana koncertna agencija „Arene".

Uoči tog nesuđenog koncerta, u intervjuu za „Blic" veliki tenor je rekao da se raduje svakom nastupu. „Iskreno govoreći, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za mene je svaki koncert novi izazov. Nije važno da li je za 1.000 ili 10.000 ljudi. Još uvek sam pomalo napet, imam tremu pred izlazak na scenu. Onoga dana kada to osećanje nestane - povući ću se. Ali još uvek mnogo volim da nastupam i nadam se da ću moći da nastavim ovako još mnogo godina", rekao je Kareras za „Blic".

Rođen 1946. u Barseloni (puno ime na katalonskom: Josep Carreras i Coll), Hose je prvi put nastupio kao osmogodišnjak na španskom državnom radiju. Od tada pa do svetske slave koju je potvrdio kao jedan od tri tenora (uz Lučana Pavarotija i Plasida Dominga), Kareras je otpevao više od 60 uloga; najpoznatiji je po arijama iz „Boema", „Toske", „Vertera", „Don Karla", „Karmen", „Moći sudbine", „Pajaca"...). Profesionalnu karijeru započeo je 1970. u Barseloni, a još na početku umetničkog puta nastupao je na najprestižnijim svetskim operskim scenama i festivalima: milanska Skala, njujorška „Metropoliten opera", bečka „Staatsoper", londonska „Rojal opera haus", kao i na festivalima u Salcburgu, Edinburgu, Veroni... Kareras je objavio i više od 150 albuma, prodatih u više od 50 miliona primeraka. Inače, Kareras je tokom osamdesetih oboleo od leukemije, ali je uspeo da savlada bolest. „Po mom mišljenju, nije toliko važno da se tačno otpeva neka nota, koliko da se ulozi udahne život. Jedan od važnih uslova za to jeste da se na svakom nastupu da sve od sebe. Ostalo je stvar talenta", rekao je Kareras prošle godine (1. oktobar) za „Blic".

Karte

Karte za koncert Hosea Karerasa mogu se kupiti na biletarnici „Beogradske arene", u „Bilet servisu", „Card servisu", IPS-u, „Mamutu", „Takvudu", „Eventimu" i „Platou" po ceni od 2.500, 3.500 i 4.500 dinara (tribine), 3.000, 5.000 i 6.000 dinara (parter) i lože 8.000 dinara. Svi koji su kupili i sačuvali karte za otkazani koncert u oktobru prošle godine moći će da prisustvuju i sutrašnjem koncertu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.